Hvis du vurderer å bygge en tomannsbolig, er det viktig at du først gjør grundige vurderinger og sørger for at du tenker nøye gjennom alle aspektene ved det å bo i en tomannsbolig. For å hjelpe deg på vei, vil vi i denne artikkelen gir vi deg de 5 viktigste fordelene og de 5 viktigste ulempene ved tomannsboliger.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Mange som bygger tomannsbolig velger å gjøre det med noen de kjenner godt. Enten det er venner eller familie. Ved å bygge tomannsbolig sammen med noen en kjenner, kan dere begge oppnå gunstige fordeler som både er økonomiske og praktiske. Dette er de viktigste fordelene med tomannsbolig.
En av de viktigste årsakene til at folk ønsker å bygge en tomannsbolig, er fordi en tomannsbolig gjerne har en rimeligere prislapp sammenlignet med eneboliger. Prisen avgjør ofte hvilken type bolig en kan bygge, og tomannsboliger kommer gjerne bedre ut her enn sin motpart.
Ulike prosjekter med bygging av tomannsbolig vil variere i pris. Noen er mer kompliserte enn andre, mens andre er større og krever mer materialer og arbeidstimer. Vi kan likevel danne oss et bilde av prisen på bygging av en tomannsbolig ved å ta utgangspunkt i en gjennomsnittspris. I følge markedsplassen byggstart.no, koster en det omtrent 33.000 kroner per kvadratmeter å bygge en tomannsbolig. Variasjonen er imidlertid stor og kan strekke seg helt fra 27.000 kr per kvadratmeter til 45.000 kr per kvadratmeter. Tomannsboliger vil som oftest ha et større areal enn en enebolig, og dette vil bidra til at kvadratmeterprisen blir noe lavere. Til gjengjeld må en ta høyde for at det skal bygges flere av de mer kostbare rommene, som kjøkken og bad, i en tomannsbolig.
En nyttig fordel med å bo i tomannsbolig, er at det deles på utgiftene. Siden tomannsboligen er større enn en enebolig, innebærer ikke dette at kostnadene blir delt på to, men enkelte skalafordeler fører til at enkelte utgifter blir noe lavere. Dessuten vil en kunne spare penger på oppvarming fordi man ikke har friluft rundt hele huset, men deler en felles vegg som bidrar til å holde på varmen.
I tillegg til å kunne spare litt penger ved bygging av boligen, er det også mulig å spare penger på vedlikehold og reparasjoner dersom utgiftene til dette kan deles med naboen din. Dette kan til eksempel være reparasjon av tak eller andre ting som dere har til felles. Hvis dere kan oppnå enighet, så vil det da være mulig å spleise på kostnadene som følger med.
Dersom du har en stor familie eller hvis du bor med flere andre personer, kan det være avgjørende med god plass. På den måten unngår du at det blir for trangt, alle familiemedlemmene kan ha sitt eget rom, og du vil ha nok av lagringsplass slik at du unngår unødvendig mye rot. I tillegg er det mange som setter pris på muligheten til å ha en hage hvor en kan lufte hunden, eller hvor barna kan leke.
Selv om tomannsboliger ofte er noe mindre enn eneboliger, gir de vanligvis mer plass å boltre seg på enn i en leilighet. Dette gjelder særlig dersom dere har hageplass. Selv om du deler tomten med naboen din, vil du ha mer plass enn i en blokkleilighet. Ofte er prisen viktig når en skal velge seg et hjem, men plass er også viktig. Hvis du vil ha en god kombinasjon av begge deler, så kan en tomannsbolig være det riktige valget for deg.
Dette kan være både en fordel og en ulempe, og det vil i stor grad avhenge av om du har et godt forhold til naboen din. Men forutsatt at du har en nabo som du kan samarbeide godt med, er det positivt å kunne dele på ansvaret for ting som må gjøres med huset. For eksempel går det an å bli enige om faste tidspunkter for rengjøring av uteområder eller klipping av plen og på den måten dele arbeidet i to. På den måten slipper en å måtte utføre dette arbeidet like ofte. Det samme gjelder annet vedlikehold av huset. Kanskje er det behov for å skifte shingler på taket, måke snø om vinteren eller å male veggene. Med godt samarbeid kan en god arbeidsfordeling gjøre hverdagen lettere.
Når en skal bygge en tomannsbolig velger mange å bygge den sammen med noen man kjenner. Slik kan man velge sin egen nabo og man kan langt på vei unngå fremtidige nabokonflikter ved å velge en nabo som du kommer godt overens med. Dette kan være to familier som går sammen om å bygge en tomannsbolig, eller det kan være én familie som ønsker å bruke den som en generasjonsbolig. På den måten kan barna flytte inn i nabohuset når de blir gamle nok.
Mange huseiere vil dessuten finne en trygghet i det å ha en nabo de kjenner godt fra før, enten det er familie eller venner. Det gir en ekstra sikkerhet å vite at naboen passer på hjemmet mens man selv er på ferie.
Å bo i en tomannsbolig kan imidlertid også by på problemer. Ulempene er ofte knyttet til ulike konflikter som kan oppstå som følge av uenighet mellom partene og manglende samarbeid. Nedenfor finner du de viktigste ulempene med å bo i tomannsbolig.
Den største ulempen med å bo i en tomannsbolig er at en ikke vil samme graden av privatliv som en ellers ville hatt dersom en hadde bodd i en enebolig. Siden hjemmene deres henger sammen, vil du ha mindre privatliv når du forlater hjemmet ditt, avhengig av designet på tomannsboligen. I tillegg kan det hende at innkjørsel eller hage er delt, eller at den er separert med noe innsyn til hverandre. Dette er det likevel mulig å planlegge gode løsninger for i planleggingsfasen.
En annen ting som kan påvirke privatlivet er lyd. Siden du deler en felles vegg med naboen, er det lett å høre støy på andre siden. Dette trenger ikke å være et problem dersom du har en rolig nabo, men det kan fort bli et irritasjonsmoment hvis naboen din fester med jevne mellomrom. En kan langt på vei håndtere dette problemet ved å sørge for god lydisolering mellom boligene.
Når en bor i tomannsbolig er man til en viss grad avhengig av å ha en nabo med noenlunde lik smak som seg selv. Av og til ser man tomannsboliger med tak som ikke matcher hverandre, som har forskjellige farger på veggen eller helt ulike typer inngangsdør. Den ene boligen kan ha en flott og velstelt hage, mens den andre har en ustelt hage fullt av ugress. Dersom dere har ulik smak og hjemmet deres ser veldig forskjellig ut, så vil det påvirke helhetsinntrykket av tomannsboligen på en negativ måte. Dette er også noe en bør tenke godt gjennom og diskutere før en velger å bygge en tomannsboligen sammen med en annen person eller familie.
Som nevnt tidligere i artikkelen, vil man i tomannsbolig ha et delt ansvar for enkelte deler av boligen. Dette kan være positivt fordi en ikke trenger å gjøre alt selv og fordi en kan dele på kostnader til for eksempel vedlikehold. Det kan imidlertid også by på problemer i enkelte tilfeller. Hvis en skal gjøre endringer eller utføre reparasjoner, må en ofte snakke med naboen for å få deres tillatelse først. Dette kan bli særlig komplisert dersom du skal gjøre store endringer i nærheten av grensen mellom hjemmene deres. Og det samme gjelder dersom naboen ønsker å gjøre endringer eller å sette i gang ulike typer byggeprosjekter i hjemmet. Dette kan da føre til støy i flere uker eller måneder. For å unngå problemer, er det særlig viktig at dere snakker sammen og er flinke til å finne løsninger som begge parter kan være fornøyd med, ellers oppstår det fort konflikt. Når en skal investere store summer i å bygge en tomannsbolig sammen med noen andre, bør en på forhånd legge en plan for hvordan dette kan håndteres.
Når du skal bygge en tomannsbolig sammen med andre mennesker, må dere så langt det lar seg gjøre, forsikre dere om at dere er i stand til å håndtere potensielle uenigheter og konflikter på en hensiktsmessig måte. Lovverket som regulerer denne typen fellesskap er dessverre ikke veldig godt tilpasset tomannsboliger, da disse lovene ofte krever et flertall for å gjøre noe. Dette flertallet er beregnet på at det bor flere enn to i fellesskapet. Med andre ord vil en ofte være avhengig av naboens enighet for å kunne gjøre noe som berører begge parter. Og hvis en ikke oppnår enighet, må en gjerne løse konflikten i forliksrådet eller i tingretten. Utgifter til slike rettssaker er ofte betydelige, særlig dersom en taper og må dekke saksomkostninger for motparten.
I 2018 trådte en ny lov i kraft som gir begge partene mulighet til å kreve seksjonering der dette ikke finnes allerede, og til å kreve den andre seksjonen tvangssolgt dersom det foreligger vesentlig mislighold. Likevel er det fortsatt slik at man må gjennom en rettsprosess for å kunne kreve utkastelse ved vesentlig mislighold. Før du kan gå veien via rettssystemet, må du først sørge for å sende skriftlige advarsler og be om at bråk, manglende betaling av fellesutgifter, manglende vedlikehold, eller hva enn det aktuelle problemet skulle være, opphører. Først når dette viser seg å ikke fungere, kan du ta saken til retten.
Selv om en har et godt forhold til naboen i tomannsboligen, vet man aldri helt sikkert hvor lenge det varer. Det er ikke lett å spå hva som vil skje i fremtiden, og plutselig kan livet ta en vei som fører til at enten du eller naboen din ønsker å flytte. Hvis naboen velger å flytte, må en forberede seg på å bo vegg i vegg med en nabo en ikke kjenner. Dette kan selvfølgelig gå helt fint, og kan til og med føre til nye vennskap. Men det er også en risiko for at en får en nabo som ikke er like bevisst på sine ansvar eller som lager mye bråk. Dermed kan bofellesskapet fort vise seg å bli annerledes enn man hadde tenkt før en bestemte seg for å bygge tomannsboligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg