Skal du i gang med å pusse opp badet? Når man skal pusse opp badet er det gjerne mange spørsmål som melder seg. I denne artikkelen vil du få gode tips til hva du bør huske på når du skal i gang med prosjektet.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Før man setter i gang med å engasjere håndverkere, er det viktig å vite hva formålet med prosjektet er. På den måten vil man finne ut av hvilken type oppussing som passer ditt formål. Man skiller mellom to ulike typer oppussingsprosjekter når det kommer til baderommet:
Overflateoppussing: Dersom badet kun trenger en estetisk endring, kan det være tilstrekkelig å utføre en overflateoppussing. Dette innebærer typisk:
Totalrenovering/totaloppussing: Dersom badet trenger en totalrenovering, vil dette være et mer kompliserende prosjekt. I tillegg til å endre det estetiske, innebærer det mer krevende utføringer som:
Når du har bestemt deg for hvilke endringer du ønsker å gjøre, vil dette legge grunnlaget for hvilke type oppussing du bør utføre. For mange vil personlig økonomi bestemme hvilke arbeider man kan utføre. Under vil du se fordelen med å utføre en grundig budsjettplan på forhånd.
For mange vil de økonomiske midlene være en sentral faktor for hva man skal pusse opp og hvilke materialer man kan velge. Derfor er det lurt å sette opp en grundig budsjettplan på forhånd. Da vet man hvor mye man har rådighet til å bruke, og kan gjøre beslutninger ut fra dette. Når man skal sette opp en budsjettplan, bør dette være inkludert:
Når budsjettplanen er på plass, kan du finne endelige løsninger på hvordan du ønsker at ditt bad skal se ut. Da vil du også få en formening om hvilke materialer du kan ta deg råd til.
Når budsjettplanen er lagd og man vet hva man ønsker å pusse opp, er det lurt å lage en sjekkliste med valg og plan for innkjøp av materialer. Dette gjelder blant annet:
Uavhengig om du velger å stå for innkjøpet av materialene selv eller lar entreprenøren stå ansvarlig for innkjøpet, er det lurt å ha laget en liste. På den måten vil du kunne forme badet etter dine ønsker.
For å vite hva man har råd til, er det en fordel å finne ut hva de ulike delene av prosjektet koster. Gjennomsnittsprisen på totaloppussing av bad ligger på rundt 275.000 kr, ifølge markedsplassen Byggstart.no. Denne prisen inkluderer alt av fagfolk og materialer som er nødvendig.
På et 4 kvm baderom ser man at prisen fra entreprenøren, som innebærer riving og drift, flislegging, betong- og tømrerarbeid, rørleggerarbeid, ventilasjon og elektrikerarbeid, vanligvis varierer mellom 170.000 kr og 280.000 kr basert på løsninger og komplikasjoner. I tillegg kommer innredning og fliser.
Hvilken produkter som blir kjøpt inn vil avgjøre mye av utseendet på badet. Prisen på dette vil variere ut fra egne krav til kvalitet og estetikk. Man har stor påvirkning på prisen når man skal bestemme innkjøpet av produkter som fliser, armaturer, dusj og andre møbler for innredning. Prisen for disse produktene kan komme ned til 40.000 kr dersom man velger rimelige løsninger.
Det er viktig at man har en klar prosjektbeskrivelse klar før man henter inn tilbud fra entreprenører. Dette gjør prosessen med å gå befaring og prising av prosjektet mye enklere.
En del velger å få bistand fra en interiørarkitekt før man starter prosjektet. En interiørarkitekt kan se nye løsninger for badet, foreslå endringer på plasseringer, belysning, overflater og farger. Dette kan koste ned mot 10.000 kr og endre mye på prosjektet.
Det er alltid anbefalt at man henter inn tilbud fra flere entreprenører under anbudsprosessen. En tommelfingerregel er å hente inn tilbud fra tre ulike entreprenører. På den måten vil man greit kunne avklare at man har fått en konkurransedyktig pris. Dersom man ikke er fornøyd med noen av tilbudene man har fått inn, er det ingenting i veien med å hente inn flere tilbud fra andre entreprenører.
Når man skal sammenligne de ulike tilbudene med hverandre, er det viktig å vurdere dem på likt grunnlag. Når man har fått inn pristilbudene er det viktig å se etter følgende:
Dersom du bor i en flermannsbolig, et leilighetskompleks, eller har naboer nærme din bolig, vil det være en fordel å gi beskjed til naboene før entreprenørene setter i gang prosjektet. På den måten vil man i minske sjansen for at man får klager for mye støy og bråk.
Dersom man bare har ett bad i boligen, må man også belage seg på å flytte ut under byggeperioden. Det kan være en fordel at naboene er klar over dette på forhånd.
Man skal alltid skrive under på en skriftlig kontrakt sammen med entreprenøren uavhengig av størrelsen og omfanget på prosjektet. Det er viktig at begge parter skriver under på denne kontrakten. Dette er en forsikring for deg som byggherre dersom noe uheldig skulle oppstå underveis i prosjektet. Husk at dersom man ikke skriver under på en kontrakt, kan det være at man ikke har rettighetene på sin side ved uheldige hendelser. Forbrukerrådet har gode kontraktsmaler på sine nettsider.
Det kan være lurt å inkludere en fremdriftsplan i kontrakten. På den måten vil man ha god oversikt over når ulike arbeidsoppgaver skal starte, og når de skal være utført. På den måten kan man kontrollere at håndverkerne jobber effektivt.
En annen ting som er viktig underveis i prosjektet, er å opprettholde god kontakt med entreprenøren, og å besøke byggeplassen ofte. Derfor kan det være en fordel å sette opp møtepunkter underveis. Det er lettere å forholde seg til faste møtetider for både deg og entreprenøren. Dette gir en ypperlig mulighet for å diskutere prosjektets løsninger og få innsikt i prosessen.
Det er viktig å tenke nøye gjennom hva man velger å gjennomføre på egenhånd. Selv om mange tenker at man kan spare penger på å gjøre mye av arbeidsoppgavene selv, kan det faktisk ha en motsatt effekt.
Det tar som regel mye lenger tid å utføre deler av prosjektet selv. Dette kan gjøre at hele oppussingsprosjektet forlenges. Dersom man tar på seg en oppgave man ikke har kompetansen til, kan det koste svært mye å få fikset opp i dette i ettertid.
Dersom man planlegger å gjøre noen arbeidsoppgaver selv, kan det være lurt å diskutere dette sammen med entreprenøren på forhånd. På den måten kan man komme til en enighet sammen og diskutere hva som vil være best for begge parter.
Når alle arbeider er ferdige, er det viktig at man utfører en sluttbefaring sammen med entreprenøren (og gjerne en ekstern fagkyndig). Her vil man gå over hele badet for å se til at arbeidet er utført på en forsvarlig måte. Dersom man legger merke til noe feil, kan man få fikset opp i dette umiddelbart. Når prosjektet blir meldt fullført, er det viktig å få tilsendt disse dokumentasjonene:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg