Skal du i gang med å skifte taket? Norske tak er svært utsatt for vær og vind. Det forekommer ofte slitasje og skader i løpet av livsløpet til et tak. Her vil du all informasjonen du trenger angående skifting av tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når skaden er ute, er det mange som er usikre på hva som lønner seg av å reparere eller skifte ut taket. Hvilke grep man bør ta, avgjøres av hvor store skadene er og hvor gammelt taket er. Det koster mer å skifte taket, men det er mange fordeler som kommer med dette. Man vil få oppgradert utseendet, bedre isolasjon, et tak som varer lengre og økt verdi på boligen.
Det er mange som først velger å skifte taket når det er helt synlige tegn på at taket ikke lenger er tett. Dette er ofte for sent, ettersom problemene da allerede har foregått over tid, som kan gjøre prosjektet unødvendig dyrt. Derfor er det lurt å gå over taket med jevnlig mellomrom.
Fagfolk anbefaler at man tar en vurdering om taket bør skiftes ut dersom det er 20 – 25 år siden sist man la på taket. Dette betyr ikke nødvendigvis at man må skifte taket, men at man sjekker at alt er i orden, slik at man er føre var. Levetiden til takstein varierer noe ut fra hvor flink man er på å vedlikeholde taket, og hvor værutsatt huset ligger. Om man er usikker på hva som trengs å gjøre, er det lurt å få en fagkyndig til å gjennomføre en befaring av taket.
Det kan være vanskelig å vite om taket trengs å skiftes ut, eller om det kun trengs en mindre reparasjon. Man kan derfor spare mye tid og penger på å utføre en taksjekk jevnlig. Finner man de små feilene kjapt, kan dette resultere i at man kun trenger å reparere deler av taket.
En reparasjon av taket kan innebære blant annet:
Utenom disse punktene som er nevnt ovenfor, vil også vedlikeholdsarbeid i form av jevnlig maling og beising sørge for at de grunnleggende egenskapene holdes intakt. En tommelfingerregel er at man bør gå over taket like ofte som man tar service på eller besiktiger bilen.
Et nytt tak har som regel lang holdbarhet. Hvor lenge taket vil vare, kommer an på husets konstruksjon, hvilken taktype boligen har, taktekke/materiale og hvor flink man er på å vedlikeholde taket. Dersom taket holdes rent for blant annet mose og smuss som binder fukt, eller boligen er lokalisert et sted med rolige værforhold, vil taket vare lengre.
Når man skal sjekke taket, er det viktig å sjekke takrommet for fukt, og om det har blåst inn snø om vinteren. Når taket ikke lenger fungerer optimalt, kan det vært lurt å vurdere å skifte taket. Man bør tenke på å skifte taket når det forekommer:
Dersom man venter for lenge med å skifte taket, kan dette bli svært kostbart ved senere tidspunkt. Dersom man synlig kan se at taket lekker, vil det som regel bety at taket har lekket over en lengre periode. Dette kan føre til store skader på konstruksjonen, som kan gjøre prosjektet svært fordyrende. Husk at det kan være mye billigere på sikt å erstatte hele taket enn å kun utføre små reparasjoner. Taket har en lang levetid, så ved å skifte hele taket vil dette stå i mange år fremover, fremfor det å kun forskyve problemene til et senere tidspunkt.
Man trenger ikke skifte taket kun på bakgrunn av funksjonell beskyttelse. Taket blir ofte ansett som en fremtredende del av huset, spesielt om taket er godt vinklet. Den estetiske levetiden er mindre enn den tekniske, så om man ønsker å gi hele huset et løft, kan det være en god idé å starte med taket. Å skifte tak er et relativt rimelig prosjekt i motsetning til andre deler av huset. En oppgradering av taket kan dermed gi huset en ny utseende. En takutskiftning vil som regel heve boligens verdi betraktelig, som ofte gjør det til en lønnsom investering.
Man har mange muligheter når man skal bestemme seg for taktype. Det er vanlig å benytte seg av samme taktype som boligen allerede besitter. Takplater av stål, takstein i betong, takstein i tegl, og skifer er de mest brukte taktekkene.
De ulike taktekkene har forskjellige egenskaper i form av holdbarhet, slitestyrke og isolasjonsevne. Samtidig som utseende er en viktig faktor for hvilket taktekke folk bestemmer seg for, vil folk helst slippe å bytte taket ofte. Derfor har holdbarheten til taktekke mye å si når man tar beslutningen. Under vil du se beregnet levetid på de forskjellige type taktekke:
Takstein i tegl: ca. 60 år – 80 år
Takstein i betong: ca. 40 år – 60 år
Skifer: ca. 60 år – 100 år
Shingel: ca. 30 år – 40 år
Torvtak: ca. 40 år – 60 år
Tretak: ca. 20 år – 40 år
Takplater av stål: ca. 40 år – 60 år
Takplater av aluminium: ca. 40 år – 60 år
Takplater av sink: ca. 60 år – 100 år
Takplater av kobber: ca. 60 år – 100 år
Ettersom utskiftning av tak er en langsiktig investering, er det anbefalt at man går for materialer av høy kvalitet. Dette ser man er lønnsomt i det lange løp.
Når man skal skifte taket, kan det være lurt å vurdere andre smarte tiltak som man kan utføre i samme prosjekt. Har man et gammelt hus, er det ikke nødvendigvis at det koster mye ekstra for å få oppgradert boligen til dagens standard. Dette vil øke inneklima, samtidig som det vil redusere energiforbruket. Under vil du se tips til andre tiltak du kan gjøre under samme prosjekt:
For å få til et vellykket prosjekt, er det viktig at man engasjerer en dyktig entreprenør. Da er det viktig å ha utført en grundig bakgrunnssjekk på forhånd. Sørg for at entreprenøren du engasjerer har utført flere lignende prosjekter tidligere, har gode referanser fra tidligere byggherrer, har god økonomi, og nok kapasitet til å få fullført prosjektet på en effektiv måte.
Det er viktig at man henter inn tilbud fra flere entreprenører når man skal i gang med en anbudsprosess. På den måten vil man øke sjansen for å hente en entreprenør som tilbyr god pris, og er godt egnet ditt prosjekt. Det er anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører, og sammenligner dem opp mot hverandre.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg