Skal du installere vannbåren varme? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om installering av vannbåren varme.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det blir stadig mer vanlig å ha vannbåren varme i boligen. Dette er en miljøvennlig måte å varme opp huset på, samtidig som det er godt for inneklimaet. Når man benytter seg av vannbåren varme, bruker man vann som energibærer til boligen. Da legger man rør i huset, som fører varmen fra en oppvarmingskilder til en varmegiver. I all hovedsak skiller man mellom tre ulike typer varmegivere.
Gulvvarme:
Dette er den mest populære formen for vannbåren varme. Gulvvarme gir en jevn og behagelig temperatur i boligen, og er den ofte den type varmegiveren folk assosierer med vannbåren varme. Det som kan gjøre installeringen av gulvvarme kompliserende, er at man er nødt til å rive opp gulvet for å sette inn rørene under. Derfor er det normalt å utføre dette når man går i gang med andre oppussingsprosjekter som innebærer utskiftning av gulv.
Radiatorer:
Dette er en annen måte å varme opp boligen på ved hjelp av vannbåren varme. Fordelen med radiator er at man kan installere det i eksisterende boliger uten å skifte gulvet. I forhold til gulvvarme, vil radiatoren varme opp rommet fortere, men varmen er mindre jevn.
Viftekonvektor:
Dette er en kombinasjon av radiator og vifter i samme system. Det gjør at varmen spres jevnt over hele rommet. Dette er den mest effektive formen for oppvarming. Det er uproblematisk å montere viftekonvektor i eksisterende boliger. Det er også enkelt å koble dem til smarte reguleringssystemer som regulerer varmen automatisk.
Dersom du varmer opp boligen din ved bruk av oljefyring, betyr dette at du allerede benytter vannbåren varme. Dersom du ønsker å endre nåværende varmegiver, kan man ofte bruke mye av det allerede eksisterende systemet.
Det er flere oppvarmingskilder man kan benytte for å transportere varmen til boligen. Under vil du se noen av de vanligste varmekildene til vannbåren varme:
Luft-til-vann varmepumpe: Dette er en maskin som fører varmen ut av luften, for så å varme opp vann til vannbåren oppvarming. Dette krever mindre energi enn om du varmer opp med strøm.
Væske-til-vann varmepumpe: Her hentes energien opp fra naturlige kilder som berggrunn, sjøen eller jorda for å produsere varme.
Bio-ovn med vannkappe: Ved bruk av et vannbårent system fordeles varmen rundt i hele boligen. I motsetning til vanlige vedovner, blir mesteparten av varmen fra ovnen brukt til å varme opp vann. På den måten vil hele huset bli varmet opp, og ikke kun lokalt der den er plassert.
Solfanger: Dette blir montert på veggen eller taket på boligen. Solfangere kan utnytte energien fra solstrålene til å varme opp vann direkte, deretter sirkulerer vannet gjennom det vannbårne systemet.
For å oppnå et vellykket resultat, bør du forberede deg slik:
Sett opp et budsjett: Før man setter i gang, må man finne ut om man har de nødvendige midlene til å finansiere prosjektet. Før derfor opp en detaljert budsjettplan som inneholder en budsjettramme, og ha finansiering klar tidlig.
Gjør grundige undersøkelser på forhånd: Gjør grundige undersøkelser angående hvilke type vannbåren varme og hvilken oppvarmingskilde du vil benytte for å transportere varmen til boligen. Det er viktig å finne ut hva som passer seg best for din bolig. Planlegger du f.eks. å utføre en oppussing av boligen, kan det være smart å installere gulvvarme i samme sleng.
Engasjer en interiørarkitekt: Ofte installerer man vannbåren varme i forbindelse med et større prosjekt som en totalrenovering av boligen. Da kan det være hensiktsmessig å kontakte fagpersoner som kan bistå med utforming av tegninger og beskrivelse på prosjektet.
Tenker du på å installere et anlegg for vannbåren varme i boligen din vil det også være aktuelt å gjøre et bytte av gulvene dine i den forbindelse. Under har vi samlet noen kilder for mer informasjon rundt energieffektiviteten forbundet med vannbåren varme, samt noen leverandører av gulv og flis.
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Tiden det tar å få installere vannbåren varme, avgjøres i stor grad av typen man benytter seg av, samt varmekilder som skal transportere energien ut til rommet. Nedenfor vil du se hva gjennomsnittlig tidsbruk er, basert på boligens størrelse:
Det er viktig å vite at dette kun er gjennomsnittlig tidsbruk, og at tidsbruken kan være både over og under eksemplet gitt her. Dersom man installerer vannbåren varme i samme sleng som andre prosjekter, vil som regel tidsbruken være lenger.
Installasjon av vannbåren varme kan som regel bli utført uavhengig av årstid. Dette med mindre man planlegger å legge det inn ved utgraving til større tilbygg/eneboliger. Dersom man planlegger å benytte seg av solfanger som varmekilder vil arbeidet være problematisk om vinteren.
Skal man installere vannbåren varme mens man gjennomfører en oppussing, kan dette være smart å gjennomføre i vinterhalvåret. Entreprenører har ofte færre oppgaver i vintermånedene, som gjør at pristilbudene ofte er litt lavere. På den måten øker man sjansen for å få kompetente håndverkere til en gunstig pris.
Det er anbefalt at du henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. På den måten vil du få god forståelse for hva prisen bør ligge på. Hvis du ikke skulle være fornøyd med noen av tilbudene du får inn, er det ingenting i veien med å hente inn flere tilbud.
Dersom prosjektet ikke er søknadspliktig, er det viktig å ha lagd en prosjektbeskrivelse (inkluder tegninger dersom behov) på forhånd.
Om prosjektet viser seg å være søknadspliktig, bør du engasjere en arkitekt eller en annen fagkyndig før du går i gang med å finne entreprenører. Vedkommende vil stå for prosjektbeskrivelsen og søknadsprosessen. Kontakt Plan- og bygningsetaten i din kommune for å finne ut om prosjektet er søknadspliktig, og muligheten for å få prosjektet godkjent.
Prisen på å installere vannbåren varme kommer an på hva slags varmegiver og oppvarmingskilde man velger. Ifølge anbudstjenesten Byggstart.no, ligger prisen normalt sett et sted mellom 1.500 og 3.000 kr per kvadratmeter. Under vil du se faktorer som er med på å drive prisen på prosjektet:
For å få et vellykket resultat, er det lurt at du som byggherre følger opp underveis og etter prosjektets gjennomføring. På den måten vil du kunne se til at alt blir utført, og at det jobbes effektivt. Samtidig kan du komme med innspill om andre løsninger dersom dette er ønskelig. Underveis i prosjektet bør du:
Når prosjektet er ferdig, er det viktig å gå en sluttbefaring. Den gjennomfører du sammen med entreprenøren, og gjerne en ekstern fagkyndig ved større prosjekter. På sluttbefaringen skal dere se til at alt er gjennomført på en forsvarlig måte. Dersom alt er godkjent, er det viktig å få tilsendt ferdigdokumentasjon som viser alle arbeidsoppgaver som har blitt utført, håndverkere som er blitt benyttet, og prisen på de ulike delene.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg