Skal du legge takstein? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å legge takstein.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Et tak i takstein varer normalt et sted mellom 40 og 80 år, avhengig av type takstein, hvor værutsatt boligen er og hvor godt jobbet er utført. Tak i andre materialer har gjerne noe kortere levetid, utenom skifertak som har noe lengre holdbarhet. Etter dette vil man altså måtte komme til å skifte taket. Uavhengig av hvilket materiale det nåværende taket er utført i, kan takstein være et godt alternativ blant annet på grunn av den lange holdbarheten. Takstein er samtidig blant de mer kostbare materialene, og i denne guiden gir vi deg derfor et overblikk over hva som kan være et realistisk budsjett for din bolig, samt hvor du kan gjøre innsparinger.
Ifølge prisdata fra Byggstart.no kommer man sjeldent under 1.700 kroner per kvadratmeter takflate om ikke man skal gjøre det selv. Det vil si at om du har en bolig med mer enn 100 kvm takflate, vil 160.000 kroner i budsjett bli svært stramt eller kanskje umulig. Et slikt budsjett fordrer nemlig at samtlige andre aspekter som kan være med på å drive prisen opp eller ned går i din favør. For eksempel kan det noen ganger være behov for ekstra arbeider, som utbedring av råteskader eller montering av nye lekter. Det er ikke nødvendigvis sikkert man oppdager disse problemene før etter det eksisterende takdekket allerede er fjernet. Er det totale budsjettet ditt på kun 160.000 kroner, kan du derfor møte på problemer om slike uforutsette kostnader skulle oppstå. I verste fall kan du måtte bli nødt til å sette prosjektet på vent eller ta opp økonomisk ugunstige lån for å få råd til å ferdigstille arbeidene.
Mange huseiere ønsker gjerne å utbedre flere deler av taket når man først er i gang med arbeider og har entreprenør på plass. Dette kan for eksempel gjelde legging av nye beslag eller arbeid på takrenner. Slike ting vil kunne gjøre at prosjektet havner på mer enn 160.000 kroner totalt. Du bør også være forberedt på å velge blant de aller rimeligste typene takstein, noe som ikke nødvendigvis lønner seg i lengden. I tillegg vil faktorer som adkomst til tomten også kunne være med på å avgjøre om det er mulig å holde et såpass stramt budsjett.
Dersom alle forholdene ligger tilrette for det kan det altså være mulig å gjennomføre jobben til under 160.000 kroner. Er du i tvil om dette er mulig i ditt tilfelle bør du vurdere å spare litt lenger, eller for eksempel få en ny verdivurdering på boligen slik at du er i stand til å låne en større sum.
Det finnes i hovedsak to ulike typer takstein. Tradisjonell takstein ble laget i tegl, og denne typen benyttes fortsatt den dag i dag. I tillegg har det også blitt utviklet takstein i betong. Taksteinen i betong er noe rimeligere, men har gjerne noe kortere holdbarhet. Likevel kan også takstein i betong vare i opptil 60 år. Teglstein kan holde en del lenger, og har en forventet levetid på mellom 60 og 80 år. Alle typer takstein er altså gode alternativer som gir et varig resultat. Kanskje trenger du ikke engang å tenke på å vedlikeholde taket igjen så lenge du bor i boligen. Det kan riktignok være lurt å få taket spylt en gang i året for å hindre dannelse av mose og andre organismer.
Det finnes visse begrensninger som kan være med på å avgjøre hvorvidt det lønner seg å velge takstein til nettopp din bolig. For eksempel er takstein er relativt tung type takkledning. Et kvadratmeter takflate i betongstein kan veie opptil 50 kg, mens teglstein gjerne er noe lettere. Dersom det nåværende taket også er laget i takstein er det ikke noe problem å legge ny takstein. Har du derimot en annen type takdekke på boligen, kan det bli nødvendig å forsterke boligens bærende konstruksjon. Dette kan gjøre prosjektet betydelig mer kostbart. Isåfall kan det være mer økonomisk å velge en lettere og mer egnet type kledning.
Helningsgraden på taket er også relevant. Minste mulige helningsgrad er på 15 og 22 grader for henholdsvis betongtakstein og teglsteinstak. I svært lite værutsatte områder kan det også være mulig å legge teglstein på tak med så lite som 18 gaders helning. Er taket flatere enn dette egner det seg ikke for takstein.
For å gjennomføre prosjektet på en budsjettvennlig måte, er det viktig å spare penger i alle ledd. Når det gjelder takstein bør du i første omgang holde utkikk etter tilbud og kampanjer. Slik kan du sikre deg kvalitetstakstein til en litt rimeligere penge. Det er også mange som selger brukte takstein, som ofte er i høy kvalitet og svært rimelig. Du kan også vurdere å gjøre visse deler av arbeidet selv, som for eksempel bortkjøring av avfall. Har du erfaring fra bygg og anlegg kan det være visse andre arbeidsoppgaver du også kan påta deg. Husk likevel at det alltid er viktig å ta en gjennomtenkt vurdering av din kompetanse og tid. Dersom du påtar deg for mye egeninnsats og ikke klarer å følge opp kan dette føre til forsinkelser i prosjektet og ekstra kostnader for deg. Husk uansett å avklare med entreprenøren hvilke oppgaver du ønsker å gjøre selv, før arbeidene starter.
Hvilket entreprenørfirma du velger vil også ha mye å si for sluttsummen. Entreprenører som har gjort flere tilsvarende jobber tidligere har gjerne gode rutiner og kan utføre arbeidene raskt og effektivt. Dette vil ofte også si at det blir rimeligere for deg. Husk også å sammenligne nok tilbud, slik at du er sikker på at prisen er konkurransedyktig.
Her har vi tatt for oss de vanligste arbeidene man gjerne utfører i forbindelse med bytte av tak, for en bolig med takflate på 100 kvadratmeter, med typiske fra-til-priser per område:
Riving: 16.000 - 25.000 kroner
Stillas: 8.000 - 12.000 kroner
Containere og avfallshåndtering: 10.000 - 20.000 kroner
Yttertak, inkludert sløyfer, lekter og takstein: 60.000 - 90.000 kroner
Diffusjonsåpen papp: 10.000 - 15.000 kroner
Takrenner: 15.000 - 25.000 kroner
Nedløp: 10.000 - 20.000 kroner
Gradrenner: 7.000 - 10.000 kroner
Nye vindskier: 10.000 - 20.000 kroner
Snøfanger: 9.000 - 15.000 kroner
Stigetrinn til pipe: 4.000 - 5.000 kroner
Pipe helbeslått: 5.000 - 7.000 kroner
Lufthatt pipe: 6.000 - 10.000 kroner
Totalt: 170.000 - 247.000 kroner
Per kvadratmeter: 1.700 - 2.470 kroner
Som man ser av prisoversikten kan det altså bli nødvendig å droppe visse deler av arbeidene for at 160.000 kroner skal strekke til. Eventuelt må man vurdere å heve budsjettet noe. Det er også lurt å ha en buffer i budsjettet på rundt 15%, i tilfelle det skulle oppstå uforutsette kostnader. Noen ganger kan det for eksempel være skjulte vannskader som krever ekstra arbeid for utbedring.
En grei tommelfingerregel er at man bør hente inn tre tilbud. Henter du inn for få tilbud risikerer du å gå glipp av de mest konkurransedyktige prisene, og du risikerer å ikke finne entreprenøren som er best egnet. Henter du inn for mange tilbud kan sammenligningsprosessen fort bli uoversiktlig. Det er tross alt mange budsjettposter i et pristilbud, og har du for mange tilbud kan systemet lett bli rotete. Benytt gjerne et regneark for å sette opp de ulike pristilbudene for en enklere sammenligningsprosess.
Vi anbefaler derfor å i første omgang hente inn tre tilbud. Er du ikke fornøyd med noen av tilbudene kan du selvsagt gå i gang med en andre anbudsrunde på et senere tidspunkt. Som oftest vil det være nok med tre tilbud så lenge de alle kommer fra kvalitetskontrollerte firmaer. Grunnen til dette er at prisene gjerne ikke varierer spesielt mye på grunn av konkurranse i markedet.
Når du sammenligner tilbud i anbudsprosessen er det først og fremst viktig at du får oversikt over hvilke arbeider som inngår i hvert tilbud. Noen ganger kan de ulike firmaene har forstått arbeidsbeskrivelsen ulikt, som kan gjøre at det er forskjellige ting som er inkludert i tilbudet. Hvis et tilbud virker usannsynlig rimelig kan det ha oppstått en misforståelse og det kan være lurt å kontakte entreprenøren hvis du ikke får det til å stemme. Det kan også være at et slikt tilbud kommer fra mindre kvalifiserte håndverkere. Det er viktig at alle tilbudene kommer fra mer eller mindre tilsvarende kvalifiserte entreprenørfirmaer, for å sikre et resultat i høy kvalitet. Se også etter hvilke forbehold entreprenøren har tatt i tilbudet, og hvorvidt priser er gitt som prisoverslag, fastpris eller en uforpliktende prisantydning. Sistnevnte er som navnet tilsier uforpliktende, mens et prisoverslag kan variere med opptil 15% og et fastpris er definert på forhånd.
Under er nyttig videre lesning for deg som vurderer å bytte taket. Her har vi samlet guider fra leverandører og myndigheter som vi synes er gode. Et nytt tak kan være en del av et større renovasjonsprosjekt, så vi har også funnet sider med med generell inspirasjon for deg som skal i gang med utvendig eller innvendig renovasjon.
Direktoratet for byggkvalitet -Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig
Carlsen-Fritzoe: Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Før du setter i gang med prosjektet er det sentralt å få oversikt over budsjettet på et tidlig tidspunkt. Dette gjør du ved å gå banken, såfremt du har behov for å låne penger til prosjektet. Underveis i prosjektet er det lurt å holde tett kontakt med håndverkerne. På denne måten kan du få oppdateringer fortløpende på eventuelle forsinkelser og på eventuelle uforutsette kostnader som kanskje kan oppstå. Husk også at du underveis i arbeidene ikke skal utbetale mer enn det som er tilført boligen i verdi.
Før man sier seg helt ferdig er det lurt å gå sluttbefaring med entreprenøren, og gjerne også med en ekstern takstmann. På denne måten kan du få kontroll over hvilke oppgaver som er utført og kontrollere at det ikke finnes feil eller mangler. Hvis det oppdages feil plikter entreprenøren å utbedre disse før du betaler ut siste del av kontraktsbeløpet.
Helt til slutt er det viktig å få tilsendt kopier av alle relevante dokumenter i forbindelse med arbeidene. Det kan være nødvendig å kunne fremvise dokumentasjon på byttet av tak i forbindelse med for eksempel et fremtidig salg. Det kan også være lurt å ha disse dokumentene i tilfelle det mot formodning skulle oppstå feil eller mangler i garantiperioden. Det kan også være lurt å ha disse dokumentene om du for eksempel på bytte ut deler av taket på grunn av skade, og for eksempel ikke husker typen takstein og farge i hodet.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg