Skal du i gang med å totalrenovere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om totalrenovering.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Prisen for å totalrenovere boligen avgjøres av mange ulike faktorer. Ifølge Byggstart.no, ligger snittprisen på en innvendig totalrenovering på ca. 14.000 kr per kvm. Om man planlegger et prosjekt med enkel standard og lav kompleksitet kan prisen komme ned mot 8.000 kroner per kvm. Med andre ord er størrelsen avgjørende for hvor langt man kommer med pengene. Tar man utgangspunkt i en bolig på 140 kvm, skal det være mulig å totalrenovere for under 1 million, men da må en del forutsetninger være tilstede:
Om man kan sjekke av punktene ovenfor, er det mulig å totalrenovere en bolig for under 1 million kroner. Dette krever at man har planlagt prosjektet nøye og er bevisst på alle kostnader. Ønsker man derimot å utføre en innvendig og utvendig totalrenovering, ser man at prisen i snitt ligger på ca. 25.000 kr per kvm, men kan kan komme ned mot 20.000 kr per kvm ved enkle prosjekter.
Det er ganske vanlig å bruke begrepene totalrenovering, overflateoppusing og rehabilitering litt om hverandre.
For å få en presis prisantydning på ditt prosjekt, er det viktig å vite hva prosjektet skal omfatte. En overflateoppussing innebærer som regel en fornying av overflatene, mens en totalrenovering innebærer mer komplekse forandringer og strukturelle inngrep. En totalrenovering inkluderer typisk ombygging av planløsningen og endring av tekniske installasjoner. Rehabiliteringer i oftest mer rettet mot «fornying» eller «gjenoppretting», og kan innebære både en totalrenovering og overflateoppussing.
I denne artikkelen er det mest fokus på innvendig totalrenovering, som innebærer blant annet disse arbeidsoppgavene:
For å gjøre prosjektet litt rimeligere, er det viktig å bruke god tid på planlegging. Det første man bør gjøre før man starter å engasjere fagfolk, er å lage en budsjettplan. På denne måten vet man hvor mye finansielle midler man har til rådighet. Det er anbefalt å sette en budsjettramme (et maksbeløp av hva man skal bruke) og sette av en buffer på 10-20% til uforutsette kostnader. På den måten har man litt ekstra kapital dersom det skulle oppstå komplikasjoner underveis i prosjektet.
Skal man utføre en totalrenovering av boligen, er man nødt til å belage seg på å finne et nytt sted å bo under byggeperioden. Om man er avhengig av å leie under prosjektet, er det lurt å planlegge dette så tidlig så mulig. Da vil man unngå unødvendige kostnader. Ved å begynne letingen ved et tidlig tidspunkt, øker man sjansen for at man finner et sted nærme boligens område.
For å gjøre prosjektet litt rimeligere, er det også anbefalt å gå etter standardløsninger til boligen. Spesialtilpassede løsninger (som plassbygde garderober eller plassbygde benker) vil øke prisen. Et annet tiltak man kan gjør for å holde prisene nede, er å begrense ombygging av planløsningen.
Man kan også kjøpe rimeligere byggervarer/produkter, for eksempel for bad, kjøkken og gulv, samt produkter som dører og armaturer.
Det er viktig å få et innblikk i hvor mye de ulike delene av prosjektet ligger på. Under kan du se et eksempel på hva de ulike delene kan komme på når man skal utføre en innvendig totalrenovering på 140 kvm:
Pris fra entreprenør:
Ett bad: 200.000 kr - 300.000 kr
Elektriker: 120.000 kr - 250.000 kr
Snekker og maler: 300.000 kr - 600.000 kr
Rørlegger: 30.000 kr - 80.000 kr
Rigg, drift og riving: 100.000 kr - 250.000 kr
Vaskerom: 50.000 kr - 150.000 kr
Endring av bærende konstruksjon: 40.000 kr - 100.000 kr
Bytte ytterdører: 25.000 kr - 40.000 kr
Sum fra entreprenør: 865.000 kr - 1.770.000 kr
Byggherrens egne innkjøp:
Kjøkken: 100.000 kr - 300.000 kr
Baderomsmøbler: 30.000 kr - 100.000 kr
Fliser: 20.000 kr - 50.000 kr
Parkett: 60.000 kr - 100.000 kr
Sum fra egne innkjøp: 210.000 kr - 550.000 kr
Totale kostnader: 1.075.000 kr - 2.320.000 kr
Her ser man at prisen kan ligge mellom 1.075.000 kr - 2.320.000 kr. Det er vanskelig å få en pris som er noe særlig lavere enn nevnt her. Prisen kan overstige den nevnte prisen, alt ettersom hva man ønsker å få gjort og hvilke materialer man går til innkjøp av. Ser man prisen per kvm, varierer denne på rundt 8.000 kr/kvm og 17.000 kr/kvm i eksempelet gitt ovenfor. I priseksemplet har vi ekskludert arkitekttjenester eller annen prosjektering.
Når man skal gå i gang med anbudsprosessen, er det anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører.
Det er ikke anbefalt at man henter inn særlig flere tilbud enn tre av gangen, ettersom det kan gjøre sammenligningen uoversiktlig med for mange tilbud. Er man ikke fornøyd med noen av de tre tilbudene man får, er det ingen problem med å gå i gang med en runde 2. Husk at det er tidkrevende for både deg og entreprenørene å gjennomføre anbudsprosesser.
Når man skal engasjere håndverkere til prosjektet, er det anbefalt at man samler inn tilbud fra flere aktører. Dette gjør at byggherren kan velge det tilbudet som er mest komplett for sitt prosjekt. Når man sammenligner tilbudene er det viktig å se etter følgende:
De samme postene er inkludert i tilbudene:
Det er viktig kontrollere at entreprenørene har inkludert de samme postene i sine tilbud. Se på hva som er spesifisert og hva de definerer som tillegg i prisen. Om noen entreprenør ikke har inkludert vesentlige poster i sitt tilbud, bør man kontakte dem og forhøre seg angående dette.
Hvilke forbehold aktørene har inkludert i tilbudet:
Det er viktig å se hva slags forbehold de ulike entreprenørene har inkludert i tilbudet. Forbehold kan gjelde blant annet værforhold, råteskader eller leveringstider. Byggherrer ønsker som regel færre forbehold, ettersom dette vil gi en mer konkret prisantydning.
Se om det er tilbudt fastpris, prisoverslag eller uforpliktende prisantydning:
Det er lurt å bemerke seg hvor mye som er satt som fastpris, prisoverslag, eller uforpliktende prisantydning. Det er ønskelig å ha fastpris på arbeidsoppgavene, ettersom dette gjør prosjektet enklere å planlegge finansielt. Et prisoverslag kan variere 15% opp eller ned fra den gitte prisen, men en uforpliktende prisantydningen er nettopp det: uforpliktende.
Er det noen enkeltposter som variere mye i pris?
Hvis man ser at enkeltposter fra ulike tilbud varierer mye i pris, er det lurt å finne ut av grunnen til dette. Det kan være fordi de ulike entreprenørene har ulik forståelse av prosjektet, eller at de har inkludert ulike løsninger.
Ønsker du å hente inn inspirasjon til ditt renoveringsprosjekt, kan du se på linkene under:
Enkelfornyelse.no er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox.
Forbrukertester og guider om diverse hvitevarer.
Nettbasert forhandler av laminat og parkettgulv.
Instagramkontoen passio4interior eies og drives av Vibeke Hennum.
Det er viktig at man er forberedt på hvilke krav som stilles til deg som byggherre underveis og etter prosjektets gjennomføring. Nedenfor vil du se eksempler på hva man bør gjøre underveis i prosjektet:
Når man er opplyst om at prosjektet er utført, er det viktig å:
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg