Skal du bygge bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av nytt bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er viktig å skille på det å bygge et nytt bad og det å renovere et bad. Når en renoverer et bad, så oppgraderer en et eksisterende bad. Når en bygger bad, så menes det å bygge et nytt bad der hvor det ikke er noe bad per i dag. I denne sammenhengen skilles de to konseptene seg hovedsakelig ved at mye av grunnarbeidene og rørleggerarbeidene allerede er gjort når en skal renovere badet. Når en skal bygge nytt bad, må dette som regel gjøres fra scratch. I denne artikkelen snakker vi om det å bygge et nytt bad.
Når du har bestemt deg for å bygge nytt bad, må du først finne ut om du må søke godkjenning hos kommunen. Søknadsplikten for bygging av bad ble opphevet i 2012, og derfor blir de fleste bad i dag bygget og renovert uten at man søker godkjenning. Men det finnes likevel tilfeller hvor det er nødvendig å søke tillatelse. Søknadsplikten spiller inn i tilfeller hvor:
Når du har funnet ut om du må søke godkjenning, og eventuelt har søkt, kan du begynne å tenke på valg av materialer. Her vil det lønne seg å suge til seg så mye inspirasjon som mulig, enten ved å søke på internett, se i kataloger, eller besøke en baderomsleverandør. Du må også huske å sjekke strømforsyning og kloakksystem for å forsikre deg om at planene dine er gjennomførbare. Det kan også lønne seg å kontakte en interiørarkitekt for å få gode råd og tips til hvordan å utnytte plassen på det nye badet på en hensiktsmessig måte. Basert på dette lager du en prosjektbeskrivelse og tegninger av det nye badet.
Du kan nå legge prosjektet ditt ut på anbud og begynne å hente inn tilbud.
Her har vi samlet noen nyttige kilder for deg som vil vite mer om å bygge bad.
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Comfort - Comfort er Norges eldste rørleggerkjede, med 40 års erfaring
Iconic Nordic Rooms - Svensk leverandør av baderomsløsninger
Vanligvis tar det omtrent 4 uker å bygge et nytt bad. Ulike prosjektet kan imidlertid variere når det kommer til tidsbruk ut fra ulike faktorer. Noen prosjekter blir unnagjort i løpet av 2 uker, mens andre kan ta opptil 6 uker å gjennomføre. I forberedelsene til byggingen bør du derfor ta høyde for at prosjektet kan ta litt ekstra tid.
For at det skal ta så kort tid som mulig, er det viktig at du har gjort alle nødvendige forberedelser og ferdiggjort alle planene dine før håndverkerne kommer. Tidsbruken vil også avhenge av forhold du har mindre kontroll over, slik som størrelsen på badet og kompleksiteten på arbeidet. Ting som kan komplisere arbeidet er råteskader som oppdages underveis, eller arbeid som medfører endringer i bæring.
Tidsbruken avhenger også til en viss grad av entreprenøren. Dersom du engasjerer en entreprenør som har lang erfaring med bygging av bad, kan en regne med at jobben blir unnagjort på kortere tid. Antallet arbeidere på prosjektet vil også spille en rolle.
Den beste måten å unngå utsettelser på, er ved å gjøre grundige forberedelser. I noen tilfeller hender det at prosjektet tar lengre tid en planlagt fordi byggherren finner ut at det må søkes godkjenning hos kommunen. Vanligvis er saksbehandlingstiden på 3 uker, men den kan i enkelte tilfeller være så lang som 12 uker. Derfor er det viktig å ha dette avklart på forhånd.
Høysesongen for renoverings- og byggeprosjekter er om våren og om sommeren. Mange bruker vinteren til å planlegge ulike byggeprosjekter og setter i gang etterhvert som temperaturen stiger. Dessuten er det som regel mindre problemer knyttet til transport og flytting når veiene er tørre.
Men det er ingenting i veien for å bygge bad på høsten eller vinteren. Faktisk kan det lønne seg rent økonomisk fordi det som regel er langt flere ledige entreprenører på vinterhalvåret. Det fører til økt konkurranse, flere valgmuligheter for deg, og ofte noe lavere priser. De mest travle månedene er april, mai og august, også ser man en betydelig nedgang i oktober og november. Hvis du er på utkikk etter en særlig gunstig avtale, kan det lønne seg å gjøre ting i motsatt rekkefølge sammenlignet med hva andre gjør; start forberedelsene om sommeren, og sett i gang prosjektet med å bygge nytt bad på vinterhalvåret.
Før du starter anbudsprosessen er det viktig å være godt forberedt. Dersom prosjektet ditt ikke er søknadspliktig må du lage en prosjektbeskrivelse som inkluderer tegninger. Til dette kan det lønne seg å bruke en interiørarkitekt. Dersom prosjektet er søknadspliktig må du sørge for at tegningsunderlag og prosjektbeskrivelse foreligger allerede før du kontakter entreprenører. I tillegg bør du gjøre det du kan for å finne ut på forhånd om prosjektet kommer til å bli godkjent av kommunen. Det anbefales da å kontakte Plan og Bygg i din kommune for å forhøre deg om mulighetene.
Når en skal legge ut et byggeprosjekt på anbud, er det viktig at du som byggherre sikrer deg en konkurransedyktig pris. Måten å gjøre det på, er ved å hente inn flere tilbud fra ulike entreprenører. Som hovedregel bør du hente inn minst 3 forskjellige tilbud, slik at du sikrer deg en viss valgfrihet. Entreprenørene undersøker prosjektet og gir deg en pris. Hvis du ikke er fornøyd med pristilbudene, kan du hente inn flere. Pass imidlertid på at du ikke kaster bort unødvendig tid med å hente inn alt for mange. Det er både tidkrevende og kostbart for entreprenører og underentreprenørene deres å gå på befaring for å prise byggeprosjekter.
Husk at det ikke bare er prisen som er viktig. Minst like viktig er det at entreprenøren du bestemmer deg for å engasjere har den nødvendige kompetansen og erfaringen til å bygge bad. Arbeidet omfatter mye komplisert arbeid, og det er ikke verdt å risikere at det gjøres kostbare feil for å oppnå en litt gunstigere pris. Aller helst bør entreprenøren kunne vise til våtromsgodkjenning fra Fagrådet for Våtrom, sentral godkjenning og/eller mesterbrev. Dette er ikke påkrevd i Norge, men det er likevel et tegn på seriøsitet.
Når du har mottatt flere tilbud, kan du sette i gang med å sammenligne dem. Først og fremst må du sørge for at sammenligningen blir gjort på riktig grunnlag. Sjekk hver eneste post i tilbudet og se hvordan prisene varierer de ulike entreprenørene i mellom. I noen tilfeller vil entreprenørene ta enkelte forbehold. Sjekk om alle tar samme forbeholdet, eller om bare noen av dem gjør det. Finn ut hva som er definert som fastpris, estimat og uforpliktende kalkyle. Vær oppmerksom på at håndverkertjenesteloven kun tillater at estimater varierer opptil 15%. Dersom tilbudene varierer i veldig stor grad, er det sannsynlig at de har ulik forståelse av prosjektet ditt. I slike tilfeller bør en kontakte entreprenøren for å komme til bunns i dette.
Basert på prisstatistikk fra markedsplassen Byggstart, ser vi at prisene for å bygge bad ligger rundt 300.000 kroner i gjennomsnitt. Denne prisen inkluderer mva, alt av materialer og arbeidstimer. Dermed koster det litt mer å bygge et nytt bad, sammenlignet med det å renovere et bad. Disse ekstrakostnadene er stort sett knyttet til røropplegg, ventilasjon og elektrisitet.
Samtidig viser prisstatistikken at forskjellige prosjekter med bygging av bad varierer i stor grad. Det vil si at enkelte prosjekter kan koste så lite som 250.000 kroner, mens andre kan koste helt opp mot 500.000 kroner. Dette avhenger av flere ulike prisdrivere. En viktig prisdriver er størrelsen på badet. Et bad som er større vil som oftest kreve flere arbeidstimer, og det brukes gjerne større mengder materialer, som for eksempel fliser. Når en bygger bad, er det ofte det en ikke ser som koster mest. Dette inkluderer arbeid med rør, sluk, elektrisitet og membran. Med andre ord er det ikke veldig mye penger å spare på å velge det rimeligste badekaret.
Til slutt vil valg av entreprenør være en prisdriver. Ulike entreprenører varierer i pris, og man kan fort oppnå en bedre pris ved å hente inn flere tilbud og ved å bygge badet utenom høysesongen når det er større konkurranse på markedet.
For å holde styr på alt som skjer underveis kan det være lurt å lage en sjekkliste hvor du setter opp planene dine, og materialene du skal kjøpe inn. Deretter krysser du av etterhvert som du blir ferdig med de ulike tingene. Før en går i gang med å bygge badet, er det lurt å varsle naboer om at de må forberede seg på litt støy en stund fremover. Fortell at du bygger nytt bad, og hvor lenge du regner med prosjektet varer. Dersom du bor i et borettslag, er det lurt å skaffe kontaktinformasjon til styreleder slik at du raskt kan få kontakt dersom du har behov for informasjon om diverse rutiner. Under hele prosjektet bør du være i tett dialog med entreprenøren slik at dere unngår unødvendige misforståelser.
Når badet er ferdig bygget må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren. Her kan du gjerne ta med en ekstern takstmann i tillegg. Deretter må du sørge for å få tilsendt alt av nødvendig dokumentasjon. Dette inkluderer ferdigdokumentasjon, FDV dokumentasjon og samsvarserklæring fra elektriker.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg