Skal du bygge bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bygge enebolig
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Med enebolig menes et boligbygg beregnet på én husholdning som står fritt i forhold til andre hus. Slik skiller denne boligtypen seg fra for eksempel rekkehus og leiligheter. At eneboliger er beregnet for én husholdning, har ikke vært til hinder for at en del har vært bygget med utleiedel, for eksempel i sokkelen.
Et annet begrep som ofte brukes i forbindelse med bygging av eneboliger, er nøkkelferdig. Slik begrepet antyder er en nøkkelferdig enebolig en enebolig som leveres så ferdig at det bare er å sette nøkkelen i døra og flytte inn. Som regel er det da et byggefirma - en totalentreprenør - som garanterer for at alt er klart, fra elektrisitet til ventilasjon og vegger og tak.
Å bygge en enebolig tar tid og det er mange valg som må tas. For å ende opp med et godt hus som kan stå i mange år, er det viktig å ikke ha hastverk, men å bruke god tid på å forberede byggingen. Her kommer noen råd til framgangsmåte:
Undersøk reguleringsplanen
Selv om du har tomt, er det ikke nødvendigvis fritt fram for bygging. Norske kommuner legger rammer for arealbruk, og det har betydning for deg. Sjekk derfor tidlig hva kommunens reguleringsplan sier om det stedet du har tenkt å bygge. Selv om tomten er regulert for bolig, kan det være lagt føringer på hvor store hus kan være og hvor på tomten de kan ligge.
Tenk gjennom utformingen
I dag finnes det mange ferdighusmodeller på markedet som både er rimelige og relativt enkle å sette opp. Ulempen er at tilpasningsmulighetene er bergrensede. Har man spesielle ønsker eller behov for utformingen, kan det være bedre å engasjere en arkitekt. Arkitekter har lang erfaring i å hjelpe folk fram til det huset de ønsker. De lager dessuten tegninger som kan danne utgangspunkt for anbudsrunder, og de kan stå som faglig ansvarlig for byggesøknaden til kommunen.
Få finansiering og budsjett på plass
Å bygge hus er et stort økonomisk løft. Det er derfor viktig å kvalitetssikre økonomien i prosjektet. Begynn med å se hva du har av egne midler, og ta så en prat med banken for å høre hva du kan få i byggelån. Lag deretter et budsjett for byggeprosessen. Legg inn en sikkerhetsmargin på 10-20 prosent slik at du ikke går tom for penger hvis huset skulle bli dyrere enn beregnet. Begynn aldri på et byggeprosjekt du ikke vet om du kan finansiere.
Sørg for gode juridiske avtaler
Å bygge hus i dag er ikke for amatører. Når huset er ferdig tegnet, bør du tegne kontrakt med noen som kan bygge det. Bruk god tid på å forberede avtalen. Den bør ikke bare inkludere hvilket arbeid som skal utføres, men også til hvilken tid ulike deler skal stå ferdig. Det er ikke uvanlig å søke hjelp hos advokat når man inngår avtaler med byggefirmaer, men hos Norsk Standard finnes også ferdige maler som er greie å bruke hvis prosjektet ikke er for komplisert.
Det fine med å bygge sin egen enebolig er at man selv kan sette preg på huset. Men til det trenger man ofte litt inspirasjon, og da er nettet en god ressurs. Nedenfor er noen steder å starte:
Nøyaktig byggetid for en enebolig er ofte vanskelig å anslå. Mange faktorer spiller inn, alt fra adkomst til tomta til hvor komplisert huset er utformet og hvor mange mann entreprenøren setter i arbeid. En svært viktig faktor er også størrelse, altså antall kvadratmeter bolig som skal bygges. Grovt regnet kan man se for seg følgende byggetider (men dette kan variere mye!):
Et hus kan stort sett bygges året gjennom med noen unntak. Et slikt unntak er utgraving til kjeller og fundament, et arbeid som ikke bør foregå om vinteren. Det samme gjelder utvendige betongarbeider når vinteren er veldig kald. Begge disse arbeidene kommer gjerne tidlig i byggeprosessen og tilsier at en oppstart på vår, sommer eller tidlig høst kan passe fint.
Andre typer arbeid passer godt å gjøre om vinteren. Da er det lavsesong for mange entreprenører og lett å få tak i arbeidskraft. Har man gravearbeider utover det som gjelder kjelleren og fundamentet, kan dette med fordel legges til vinteren da gravemaskiner gjør mindre skade på naturen. Vinteren har også til nå vært en ganske tørr årstid i Norge og egner seg for å legge tak og skifte kledning, arbeid man kanskje skulle tro ikke ble gjort på denne tiden av året. Arbeid inne i huset går selvfølgelig også fint. Utvendige malerarbeider er forbeholdt månedene april til oktober. Også arbeid med hage må naturlig nok gjøres i årstider der vekster gror.
Når huset er tegnet og klart, er det på tide å hente inn tilbud fra firmaer som kan bygge det. Hvor mange firmaer bør man kontakte? Svar: Tre firmaer er vanligvis nok hvis samtlige av dem er seriøse aktører. Tre tilbud er nok til at du får kartlagt et spenn i priser og andre vilkår. Samtidig er det ikke flere enn at du lett kan holde orden på ulike detaljer, noe som er viktig når du skal sammenligne tilbudene.
Gode tilbud fra entreprenører fordrer imidlertid godt forarbeid fra din side. Jo bedre prosjektbeskrivelsen er, desto lettere vil det være for ulike entreprenører å være spesifikke i sine tilbud. Samarbeid med en arkitekt eller annen fagperson om tegninger og tekniske spesifikasjoner. Er du allerede klar til å legge prosjektet ditt på anbud, kan du klikke her.
Hvor mye det koster å bygge en enebolig kan variere mye fra prosjekt til prosjekt. Tall fra markedsplassen Byggstart.no viser at mens rimelige hus kan komme ned mot 27.000 kroner per kvadratmeter, kan hus i andre enden av skalaen ha en kvadratmeterpris på 45.000 kroner, og kanskje enda høyere enn det også. Snittprisen ligger på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Hvis man ikke velger en ferdighus-løsning, må man i tillegg regne med utgifter til arkitekt og prosjektering på minimum 150 000 kroner, ofte betydelig mer.
Hva gjør et hus dyrt eller billig å bygge? Her kan mange forhold spille inn. En åpenbar faktor er selvfølgelig størrelsen. Større hus krever mer materialer, noe som driver prisen i været. Andre faktorer som spiller inn, er ofte:
Forhold på tomten: Spesielle grunnforhold, som fjell, kan gjøre at det koster mer å få gravd ut til kjelleren. Helning i terrenget kan stille større krav til arkitektur og konstruksjon.
Valg av tekniske løsninger: Elektrisk anlegg, ventilasjonssystem og oppvarming er kostbare installasjoner som fort drar opp totalprisen til et hus. Rett nok kan riktig bruk av penger i denne fasen spare penger på sikt, for eksempel over strømregningen. Det lønner seg likevel å tenke nøye gjennom hvilke løsninger man virkelig trenger og å sjekke priser hos ulike forhandlere.
Plassbygde kontra standard løsninger: Spesialbygd innredning, for eksempel på bad eller kjøkken koster ofte betraktelig mer enn standardløsninger fra fabrikker og varehus. Trenger du en snekker til å bygge garderobeskapet etter spesielle mål, vil det koste mer enn en flatpakket standardgarderobe fra IKEA. Ønsker man å spare penger, kan tilrettelegging for standardløsninger være lurt å tenke på når man lager romplanen til huset.
Valg av materialer: Et bevisst forhold til hvilket fabrikat og hvilken kvalitet man velger på produkter innvendig i huset, kan være med å holde prisen på et byggeprosjekt nede. Laminatgulv er for eksempel billigere enn parkett, og følger man med på tilbud, kan man kanskje klare å få tak i billigere plater til tak og vegger. I interiøret har man ofte som byggherre mulighet til å påvirke valgene i større grad enn i andre deler av konstruksjonen der entreprenøren selv har minstekrav til kvalitet og selv krever å gjøre innkjøpene.
Å være byggherre for en enebolig krever mye, ikke bare i forberedelsesfasen. Også i tilfeller der man har bestilt et nøkkelferdig hus fra en produsent, lønner det seg å holde et våkent blikk på prosessen og resultatet. En aktiv holdning kan forebygge feil og forsinkelser og sikre at du ender opp med et hus som virkelig er slik du ønsker deg.
Lag sjekklister: Lag oversikter over alle materialer du selv skal kjøpe inn og en klar dato for når du må ha skaffet de forskjellige tingene. Som byggherre er det i din interesse at byggeprosessen foregår så smidig som mulig. Da kan du ikke risikere å selv bli en propp i systemet.
Snakk med naboene: Vær tidlig ute med informasjon, for eksempel om hvor lenge byggingen vil pågå, spesielt støyende arbeider eller eventuelt endrede planer. Slik legger du grunnlaget for gode naboforhold når du en dag skal flytte inn i det ferdige huset.
Besøk byggeplassen: Når huset er under oppføring, bør du jevnlig dra innom byggeplassen og snakke med de som jobber. Slik kan du fange opp eventuelle feil så tidlig som mulig og få diskutert eventuelle problemstillinger som dukker opp. Har du en hovedentreprenør, bør du avtale faste kontaktmøter.
Når entreprenøren har gjort seg ferdig, bør du:
Gå ferdigbefaring: Gå over alle deler av boligen sammen med entreprenøren og ha gjerne med deg en uavhengig fagmann. Få entreprenøren til å rette eventuelle feil. Det er vanlig å holde tilbake siste del av betalingen til etter at ferdigbefaringen er gjennomført.
Sørg for ferdigdokumentasjon: Få entreprenøren til å sende deg skriftlig dokumentasjon på alle utførte arbeider på huset. Dokumentasjonen kan være i form av kontrakt der fakturaene er vedlagt. Sørg også for å få FDV-dokumentasjon for våtrommene og samsvarserklæring for de elektriske arbeidene.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg