Skal du bygge tilbygg? Ettersom boligprisene fortsetter å øke, er det mange byggherrer som velger å utvide sin allerede eksisterende bolig. Et tilbygg er ofte lønnsomt, ettersom man får mer plass å boltre seg på, samtidig som boligen øker i verdi. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygg av tilbygg.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Tilbygg og påbygg er to begreper som ofte blir forvekslet med hverandre. Det er snakk om to forskjellige byggeprosjekter:
Påbygg: En utvidelse av boligen i høyden. Dette kan innebære å bygge en ny etasje på det eksisterende bygget.
Tilbygg: En utvidelse av bygningens grunnflate. Tilbygget kobles på det allerede eksisterende bygget. Det er vanlig at man fjerner vegger for å gi rom til tilbygget i resten av boligen. Når man skal innlemme et tilbygg, må man understøtte den nye delen på samme måte som huset ellers. Dette innebærer å grave opp deler av tomten for å sette opp en ny grunnmur.
Et annet ord som ofte blir forbundet med begrepet tilbygg, er underbygg. Dette er en utvidelse av bygningen under eksisterende bygg. Man ser at dette ofte gjelder kjeller under eksisterende hus.
Det å bygge et tilbygg til en allerede eksisterende konstruksjon er et omfattende prosjekt. Derfor bør man være godt forberedt før man engasjerer fagfolk til prosjektet. Under vil du se gode tips til hvordan man kan forberede seg på mest mulig måte:
Finn ut om du trenger tillatelse fra kommunen:
Man er som regel nødt til å søke kommunen før man bygger tilbygg. Det bør man finne ut av før man starter i gang prosjektet. Det er lurt å forhøre seg med kommunen tidlig i prosessen. Her er det også nyttig å huske på at det i 2021 kom nye regler om søknadsplikt for tilbygg, som tilsier at man ikke trenger å søke om tillatelse for å oppføre ettilbygg på inntil 15 kvm, selv om det skal brukes til varig beboelse, om det oppfyller kravene gitt av forskriften. Man kan også søke selv om å få bygge tilbygg på inntil 50 kvm, som ikke skal brukes til varig beboelse, slik som enkle garasjer og boder, gitt at disse er i tråd med forskriftene.
Start med en arkitekt:
Et naturlig første steg, er å engasjere en arkitekt som kan tegne det nye tilbygget og søke kommunen for deg. En lokal arkitekt har god kjennskap til hva slags type bygg som vil bli godkjent i kommunen og kjenner den lokale reguleringen.
Ha et budsjett å gå etter:
Før man går i gang med prosjektet, må man være helt sikker på at man kan finansiere det. Derfor er det nødvendig å lage en grundig budsjettplan. Denne vil fortelle deg hvor mye man maksimalt kan bruke, og hvordan man kan finansiere sitt prosjekt på best mulig måte. Det kan være lurt å forhøre seg med banken før man setter i gang med å engasjere fagfolk.
Vit at ting tar tid:
Det er lurt at man ikke haster med å få unnagjort et slikt prosjekt. For å få et vellykket resultat er det viktig å engasjere dyktige fagfolk til prosjektet. Kompetente håndverkere har ofte mye å gjøre, så det kan i noen tilfeller ta lang tid før man får engasjert en entreprenør som passer godt til ditt prosjekt. Ta deg god tid og bruk tiden til å planlegge og gjør research.
Å bygge tilbygg er et omfattende prosjekt som involverer både utvendig og innvendig arbeid og innredning. Under har vi funnet frem til leverandører og produsenter som har egne blogger der du kan finne kreative løsninger når du skal planlegge tilbygget ditt:
Hvor lang tid det tar å bygge et tilbygg, varierer ut fra størrelsen på bygget og kompleksiteten i arbeidet som skal utføres. Under vil du se hvor lang tid det kan ta å bygge et tilbygg basert på byggets areal (og vi gjør oppmerksom på at dette er veiledende tall):
En tommelfingerregel sier at det tar ca. 40 timer å bygge én kvm (dette kommer i tillegg til tiden det tar å grave). Under vil du se et veiledende eksempel på et 50 kvm bygg hvor 4 arbeidere er inkludert:
Tilbygg på 50 kvm:
Grunnarbeid = 1-2 uker
40 timer x 50 kvm = 2.000 timer
4 arbeidere x 8 timers arbeidsdag = 32 timers arbeid utført per dag
2.000 timer / 32 = 62 arbeidsdager = 12 uker
Total tidsbruk = 13-14 uker
Det er noen deler av prosjektet som ikke bør utføres på vinteren. Nedenfor vil du se eksempler:
Selv om enkelte deler av prosjektet ikke bør utføres når det er kaldt vær, er det andre arbeidsoppgaver som kan være en fordel å utføre under vintermånedene. Dette gjelder blant annet:
Innvendig oppussing: Håndverkere har ofte mindre å gjøre mellom november og februar, som gjør at man ofte får en lavere pris for utførelsen.
Drenere langs husveggen: Det går fint å grave inntil husveggen når det er kaldt. Det fører også til mindre skader på utearealene.
Legge om tak og bytte kledning: Det er oftere tørrere på vinteren enn på høsten. Det er en fordel når man skal legge om tak og bytte kledning.
Det er viktig at man henter inn tilbud fra flere entreprenører når man går i gang med anbudsprosessen. Det er anbefalt at man henter inn pristilbud fra tre ulike entreprenører. Da kan man få en god forståelse for hva som er et konkurransedyktig prisnivå.
Om man allerede har en entreprenør man er fornøyd med fra tidligere prosjekter, kan det likevel være lurt å hente inn tilbud fra andre. Man bør ikke stole fritt på én entreprenør, ettersom det kan gjøre at kostnadene på prosjektet blir unødvendig høye.
Ifølge anbudstjenesten Byggstart.no, ligger snittprisen for et tilbygg på ca. 33.000 kr per kvadratmeter. Standarden på tilbygget og kompleksiteten på arbeidet vil være med på å bestemme prisen. Man ser at et tilbygg normalt ligger på et sted mellom 27.000 kr og 45.000 kr per kvadratmeter. Denne prisen inkluderer alle nødvendige fagfolk, materialer og administrativt arbeid. Skal man i tillegg engasjere en arkitekt til prosjektet, vil dette komme som en ekstra kostnad. Under kan du se typiske drivere av prisen på et tilbygg:
Størrelse: Byggets areal vil påvirke kostnadene til prosjektet. Selv om kostnadene vil være høyere ved et større bygg, vil likevel kvadratmeterprisen ofte være noe lavere, ettersom entreprenørene ofte får noen skalafordeler ved større byggeprosjekter.
Standard: Om man ønsker høy standard på overflatematerialer og innredning, vil dette gi utslag i høyere pris. Gulv, veggkledning, armaturer osv, kommer i mange ulike prisklasse og kvaliteter.
Entreprenør: Hvilken entreprenør man velger å engasjere, vil utgjøre en forskjell på prisen. Har man entreprenører som har god kompetanse, erfaring og har utført mange lignende prosjekter tidligere, vil de kunne utføre prosjektet mer effektivt. Dette resulterer at prosjektet går kjappere, som igjen betyr at man vil betale mindre for deres tjenester. Det er viktig at man sammenligner flere tilbud opp mot hverandre slik at man engasjerer en entreprenør som tilby en konkurransedyktig pris.
Grunnarbeid: Om det er mye fjell, sand eller myr der tilbygget skal oppføres, vil sprengearbeid føre til ekstra utgifter.
Tekniske installasjoner: Ulike tekniske løsninger varierer mye i pris. Dette gjelder blant annet elektrisk anlegg, belysning, oppvarming og ventilasjon.
Spesialtilpassede løsninger vs. standardløsninger: Skal man få utført spesialtilpassede garderober, trapper eller spesiallagde møbler vil dette være dyrere enn om man går for standardløsninger som kan kjøpes i butikk.
Bad/kjøkken: Det er dyrere å bygge kjøkken og baderom enn andre rom på grunn av krav til røropplegg, elektrisk og ventilasjon, m.m.
Underveis i prosjektet kan det være lurt å:
Lage en sjekkliste: Før opp planer for innkjøp av byggevarer/produkter til prosjektet.
Gi beskjed: Enten du bor i flermannsbolig, leilighet, eller har naboer som bor tett på deg, kan det være en fordel å gi beskjed om prosjektets startdato og hvor lenge det skal vare.
Ha jevn dialog med entreprenøren: Det er en fordel å holde god kontakt med entreprenøren gjennom hele prosjektet. Dette gjør det enklere å snakke om ulike løsninger og utveksle ideer tilknyttet prosjektet.
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er ferdigstilt, er det viktig å gjennomføre en sluttbefaring sammen med en ekstern fagkyndig. Dette er for å se til at alt har blitt gjennomført på en ordentlig måte.
Har man installert elektrisk eller endret på det elektriske anlegget, er det viktig å få en samsvarserklæring. Dette er en dokumentasjon på at den elektriske installasjonen er utført i henhold til regelverket. Om man har utført tilbygg på bad eller våtrom, skal man også få tilsendt en FDV-dokumentasjon, som beviser alt som er blitt gjort. Husk også samsvarserklæring fra utførende fag i byggesaken.
Uansett omfanget av prosjektet, skal man få en ferdigdokumentasjon av entreprenøren. Den skal redegjøre for alle utførelser, involverte fagfolk, og kostnader.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg