Skal du legge nytt tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om legging av nytt tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det finnes flere taktyper man kan velge mellom. I Norge er det vanligst med saltak, ettersom dette er godt egnet for klimaet i norden. Skråtak kommer i flere varianter, og det er disse typene vi bruker mest i Norge:
Disse fire nevnte taktypene kan alle oppføres ved bruk av ulike tekker. Valg av taktekke er essensielt når man skal i gang med å bygge et nytt tak. Dette vil påvirke utseendet til boligen, samtidig som de ulike tekkene har forskjellige egenskaper når det kommer til varighet, slitestyrke og isolasjonsevne. Under vil du se de mest brukte taktekkene i Norge:
Sett opp et budsjett: Det er viktig at man har på plass et budsjett før man setter i gang prosjektet. På den måten forsikrer man seg om at man har orden på økonomien før man går i gang med å engasjere fagfolk. Husk at man ikke bør velge taktekke kun basert på pris, ettersom dette kan gå ut over kvaliteten på prosjektet.
Finn ut hvilket taktekke man skal velge: Finn ut stil og kvaliteten på taket du ønsker før du engasjerer fagfolk til arbeidet. De fleste huseiere velger å gå for den nåværende taktypen når de skal bytte ut taket. Grunnen er at dette både er rimeligere og mer effektivt. Hvor krevende det er å skifte tak er avhengig av nåværende tak, og resultatet man ønsker seg.
Finn ut om du trenger godkjenning fra kommunen: I de fleste tilfeller trenger man ikke å søke om byggetillatelse fra kommunen når man skal bygge tak. Planlegger man derimot å endre husets fasade eller bygge inn en ark, takopplett eller karnapp i forbindelse med prosjektet, vil dette være søknadspliktig.
Finn ut hvordan du ønsker å organisere prosjektet: Når man skal legge nytt tak er man som regel avhengig av tømrere, taktekkere og blikkenslagere. Som byggherre er det normalt å velge mellom to ulike former for organiseringen: totalentreprise og delt entreprise.
Velger man delt entreprise, engasjerer man de tre ulike fagområdene separat, og inngår en kontrakt med hver og en av dem. Går man for en totalentreprise, vil man inngå en kontrakt med en entreprenør som vil ha ansvar for alle de ulike fagområdene, og ser til at alt blir utført på en god og forsvarlig måte. Totalentreprise er det vanligste på takomlegginger.
Engasjer dyktige fagfolk: For at man skal få et godt resultat på prosjektet, er det viktig at man engasjerer dyktige håndverkere. Da er det viktig å gjennomføre en grundig bakgrunnssjekk, hente inn flere tilbud og sammenligne de ulike pristilbudene.
Under er nyttig videre lesning for deg som vurderer å bytte taket. Her har vi samlet guider fra leverandører og myndigheter som vi synes er gode. Et nytt tak kan være en del av et større renovasjonsprosjekt, så vi har også funnet sider med med generell inspirasjon for deg som skal i gang med utvendig eller innvendig renovasjon.
Direktoratet for byggkvalitet -Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig
Carlsen-Fritzoe: Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Det å bygge et nytt tak er et relativt lite omfattende prosjekt, som ikke nødvendigvis tar veldig lang tid å gjennomføre. Det er primært størrelsen på boligen som legger føringer for tidsbruk. Under vil du se hvor lang tid det normalt tar å sette på nytt tak ut:
Det er viktig å presisere at dette kun gjelder takleggingen. Hvis man planlegger å gjøre andre ombygginger eller utbygging, vil dette kreve lengre tid. For å få et estimat på tidsbruken, lønner det seg å kontakte fagfolk på forhånd. Merk også at komplekse tak med mange vinkler og vanskelig tilkomst kan ta lengre tid.
Det er viktig at man er klar over når på året man kan gjennomføre ulike typer arbeid. Man bør unngå å arbeide med sink på vinteren. Arbeider man med sink, har denne en tendens til å sprekke opp om det bearbeides under kalde omgivelser.
Generelt sett er det imidlertid greit å legge om tak på vinteren. Grunnen til dette er at det som regel er tørrere på vinteren enn på høsten. Samtidig er det mindre etterspørsel etter entreprenører, som øker sjansen for at man kan få utført prosjektet rimeligere og kjappere.
Under anbudsprosessen er det anbefalt at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. Dette gjør at man får en formening om hva prisen bør ligge på, ettersom man kan sammenligne de ulike pristilbudene.
Innhenting av flere enn tre tilbud vil skape flere ulemper enn fordeler. Man må sette av god tid til entreprenørene som skal gå befaring og prise prosjektet. Dette krever tid og koordinering fra begge parter.
Om man allerede kjenner til en entreprenør som er erfaren og har godkjenninger i orden, kan det være tilstrekkelig å kun hente inn tilbud fra to andre entreprenører. På den måten finner man den entreprenøren som er mest kompatibel for sitt prosjekt.
Ifølge anbudstjenesten Byggstart.no, ligger snittprisen på et nytt tak på rundt. 2.300 kroner per kvm takflate. I denne prisen er alt av materialer og fagfolk inkludert. Man ser at om man velger de enkleste taktypene, kan prisen dras ned til 1.700 kroner per kvm, mens ved mer kompliserte prosjekt kan prisen på takleggingen komme på 3.500 kroner per kvm eller mer.
Det er flere faktorer som avgjør prisen når man skal legge nytt tak. Under vil du se de viktigste prisdriverne:
Det er viktig at man planlegger prosjektet godt, og er forberedt på hva rollen som byggherre innebærer, både under og etter prosjektet.
Underveis i prosjektet er det viktig at man har jevn og god kommunikasjon med entreprenøren. På den måten øker man sjansen for at resultatet havner tett på hva man selv ønsker. Sett gjerne opp faste møtepunkter med entreprenøren, slik at man kan planlegge møtene på en mer oversiktlig måte. Det er også en fordel å sette opp en sjekkliste, som innebærer alt av materiale som ønskes kjøpt.
Når entreprenøren har meldt at prosjektet er fullført, er det viktig å få gjennomført en sluttbefaring av de ulike arbeidsoppgavene som er blitt gjort. Her kan man ta med en ekstern fagkyndig og ser til at alt er blitt utført på en god måte. Når prosjektet blir meldt godkjent, skal man motta en ferdigdokumentasjon. Dette er en dokumentasjon som viser alt arbeid som har blitt utført, samt hvilke håndverkere som har blitt brukt til de ulike arbeidene.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg