Skal du legge flatt tak? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om legging av flatt tak.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
I Norge har historisk sett vært mest vanlig med skråtak og saltak. I nyere tid har imidlertid flate tak blitt stadig mer populært. I denne artikkelen skal vi se på om det lønner seg å skifte til flatt tak, hvordan man kommer i kontakt med håndverkere, og hvilke tiltak som kan hjelpe deg med å få et rimeligere prosjekt.
Det finnes mange ulike typer tak, blant annet valmet tak, saltak og flatt tak. Videre brukes det ulike typer materialer til de ulike takene. På skråtak kan man legge forskjellige materialer, som for eksempel takstein eller skifer. På flate tak kan man derimot kun bruke takbelegg. De forskjellige beleggene varierer langs flere dimensjoner:
Når du skal legge om et flatt tak, må du forberede deg på et omfattende og tidkrevende prosjekt. Derfor er det viktig å gjøre gode forberedelser før du kontakter håndverkere. I planleggingsfasen er det lurt å gå gjennom følgende punkter:
Lag et nøyaktig budsjett
Et grundig utarbeidet budsjett vil legge et godt grunnlag for prosjektet. Du bør ordne dette tidlig i planleggingsfasen, ettersom dette vil legge føringer for hvilke løsninger du har råd til. Forhør deg med din bank om hvilke finansieringsmetoder som vil passe best for deg.
Bygge om eller renovere taket?
Forberedelsene avhenger også av om taket skal bygges om eller renoveres. Dersom du allerede har flatt tak, er ikke planleggingen like komplisert. Skal du derimot endre fra skråtak til flatt tak, har du en mer omfattende prosess i vente. I enkelte tilfeller må man søke kommunen om tillatelse, selv om dette som regel ikke er nødvendig ved bytting av tak. Dette gjelder spesielt ved endring av fasaden og ved påbygg. I tillegg kan det være behov for en arkitekt dersom du planlegger større endringer.
Sett av ekstra midler til uforutsette hendelser
Det er viktig å undersøke det gamle taket grundig før man kan legge nytt. Når man først er i gang med å arbeide med tak, kan det dukke opp råte som ikke synes fra utsiden. Selv om råteskader som regel er noe en profesjonell ofte oppdager under befaring, kan det dukke opp skjult råte senere i prosessen. Dersom man finner råte, må man fikse dette før man kan fortsette arbeidene. Dette er noe man bør ta høyde for når man budsjetterer.
Kom i kontakt med en arkitekt
Dersom prosjektet ditt er søknadspliktig, anbefaler vi å hente inn en arkitekt eller annen fagperson. Denne kan hjelpe deg med prosjektbeskrivelse og tegningsunderlag. Her lønner det seg også å sjekke mulighetene for å få prosjektet godkjent. En arkitekt vil være godt kjent med regelverket og kan gi gode råd under prosessen. Vedkommende vil også kunne stå som ansvarlig søker, dersom dette er nødvendig.
Under er nyttige artikler for deg som vurderer flatt tak på nybygg eller påbygg. For de som vurderer flatt tak er dette ofte en del av et større byggeprosjekt, vi har også samlet nyttig videre lesning og inspirasjon for deg.
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Hvor lang tid det tar å legge flatt tak varierer ut fra takets størrelse, entreprenørens kapasitet, hvor lang tid det tar å få svar på eventuelle søknader til kommunen, og hvor omfattende jobben er. Som en tommelfingerregel kan vi si at omlegging av tak på en enebolig tar fra 2 til 6 uker, men det kan også ta lenger tid.
Det er mye som påvirker hvor lang tid prosjektet tar. Det viktigste er størrelsen, men det finnes flere faktorer. Dersom det dukker opp komplikasjoner, vil prosjektet ta lenger tid. All råteskade må utbedres før nytt tak kan legges. Selv om man planlegger godt, kan det dukke opp flere overraskelser underveis.
Hvor mange håndverkere som kan jobbe på prosjektet i parallell, vil også påvirke tidsbruken. Her er det viktig å lytte til entreprenørene, følge råd og legge det inn i planleggingen fra begynnelsen av.
Mange byggherrer tenker at det ikke går an å bytte tak om vinteren, men generelt sett er tak noe som kan jobbes med hele året. Den beste tiden av året å bytte tak på kan faktisk ofte være om vinteren. Dette fordi vintrene er tørrere enn de andre årstidene. Om sommeren er det mange som tar ut ferie, og noen entreprenører stenger helt i fellesferien. Her må du sjekke tilgjengeligheten til entreprenøren i planleggingsprosessen.
Man bør hente inn tilbud fra tre forskjellige aktører. Det er nok tilbud til å gi et presist bilde av hva som er fornuftig pris, samtidig som det ikke er så mange at du mister oversikten. Dersom du føler at du ikke har funnet den rette entreprenøren til ditt prosjekt, er det ingenting i veien for å gjennomføre en ny anbudsrunde.
Husk at du ikke kun bør basere avgjørelsen på prisen de ulike entreprenørene tilbyr. Det er viktig å se nøye gjennom tjenestene de tilbyr. Kryssjekk de forskjellige punktene i tilbudet opp mot hverandre. Dersom det er noen poster som varierer veldig i pris, kan det være at de forskjellige entreprenørene har ulik forståelse for jobben som skal gjøres, eller at de har ulike løsninger på oppgavene. Dette er lurt å komme til bunns i før du tar en avgjørelse.
Gjennomsnittsprisen for å legge flatt tak er ca. 1.100 kroner per kvm. Merk at det finnes store variasjoner i pris. Vanligvis ligger kvadratmeterprisen et sted mellom 600 kroner og 1.600 kroner Følgende faktorer er de viktigste prisdriverne:
Underveis i prosjektet er det lurt å holde jevnlig kontakt med entreprenøren. Dette gjør det enklere å komme med innspill og håndtere eventuelle komplikasjoner underveis. Sett gjerne opp noen faste møtepunkter i kontrakten du tegner sammen med entreprenøren.
Ved å fortelle naboene om prosjektet du har planer om å gjennomføre, kan du unngå unødvendige konflikter. Om boligen har flere boenheter, er det også lurt å gi beskjed om når arbeidet skal starte, og når det skal være ferdig.
Når arbeidet er ferdigstilt, er det vanlig å gå sluttbefaring med entreprenøren for å sjekke at alt er i orden. Dersom prosjektet er søknadspliktig, må du passe på å få samsvarserklæring fra ansvarlige foretak. Til slutt må du passe på at du har fått kontrakten med vedlegg og fakturaer.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg