Skal du bygge hus med utleiedel? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om hus med utleiedel.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når vi snakker om utleiedel i en bolig, er det ulike begreper man bruker om hverandre. Det er viktig å ha orden i begrepene dersom hus med utleiedel er aktuelt. Noe mange ikke vet, er at de fleste rom som er godkjent for opphold kan leies ut. Det vil si at du kan bygge utleiedel på huset de fleste steder så lenge de overholder reglene for opphold.
Man bør også vite forskjellen på hybel og separat boenhet for utleie. En hybel er en utleiedel som har adgang fra huset. Da vil utleiedelen vanligvis være som en del av, eller i hele, underetasjen. Man kan også lage en separat boenhet som skal brukes til utleie, men her må man innfri flere krav på blant annet takhøyde, utforming og parkering. Med en hybel kan man etterhvert også ta i bruk utleiedelen selv, for eksempel når barna blir større. Likevel vil separat boenhet ofte ha høyere leieinntekter, samtidig som det kan selges separat fra ens eget hus ved en senere anledning.
Bygging av hus med utleiedel er et stort prosjekt som krever nøye og god planlegging. En god måte å starte, er ved å ta kontakt med en arkitekt som kan ta seg av tegninger. Dersom du starter med entreprenør eller håndverker, vil de som regel vise deg raskt til en arkitekt. Det er også anbefalt å lage en oversiktlig liste med ting som må fikses før arbeidet starter. Dette kan være byggetillatelse og detaljprosjektering ettersom banken trenger denne informasjonen dersom søk om byggelån er noe som trengs.
Det er viktig å merke seg at det kan oppstå komplikasjoner som gjør at prosjektet vil ta lenger tid. Derfor er det viktig å være fleksibel og ha buffer på både tidsrom og budsjett. Sett opp en ekstra kolonne i budsjettplanen til ekstrautgifter, rundt 10-20%. Husk også å legge til ekstra tid i tilfelle uforutsette hendelser og ekstra arbeid skulle være nødvendig.
En hyggelig periode i arbeidet med å planlegge en utleiedel, er idefasen. Da kan man kaste vidt ulike ideer opp i lufta. I denne fasen kan det være lurt å se litt på hva andre tenker og også søke konkret kunnskap om hvilke løsninger som er realistiske. Her er noen steder å begynne:
Hvor lang tid det tar å bygge et hus med utleiedel, kommer an på flere forskjellige faktorer. Faktorer som størrelse, mengde arbeid og ønsker er alle ulike faktorer som bestemmer hvor lang tid bygging av et hus med utleiedel vil ta. Å bygge hus med utleiedel tar ikke nødvendigvis lenger tid enn et hus uten utleiedel. Likevel er det uvanlig å bygge et hus på under 6 måneder. Normalt sett vil et hus på rundt 200 kvadratmeter stå ferdigstilt mellom 8-12 måneder. Likevel er det ulike steg som tar mye av tiden før byggingen starter.
Søknad om byggetillatelse og arbeidene til arkitekten vil ta rundt 4-6 måneder. En flink entreprenør med mange års erfaring på samme felt vil ofte være opptatt i en tid fremover. Derfor er det viktig å få befaring i god tid. Anbudsprosessen vil ofte ta noen måneder det også.
Byggingen starter med grunnarbeider, som ofte vil ta 1-2 måneder. Etter grunnarbeidene er ferdig, må betong og grunnmur bygges, og dette tar gjerne cirka like lang tid som grunnarbeidene. Deretter starter tett råbygg, som vanligvis tar 2-6 måneder. Til slutt gjør man de innvendige arbeidene, som å starte å legge fliser, rørleggerarbeider, elektrikerarbeider, maling og arbeid med ventilasjon.
Det meste av bygningsmessige arbeider kan gjøres hele året rundt, med unntak av graving, utvendig betongarbeid, utvendig maling og hagearbeid som er greiest å legge til varmere måneder.
Det finnes også prosjekter som faktisk kan lønne seg å gjøre på vinteren. Dette er blant annet å bytte kledning, drenere langs husveggen, og pusse opp innvendig.
Det er også verdt å vite at fellesferien er en stille måned i byggebransjen, da mange er på ferie. Firmaene som jobber i fellesferien er ofte de som jobber utendørs. Mange av arbeiderne i byggebransjen i Norge er fra Øst-Europa. Disse tar ofte lange ferier rundt jul og nyttår i hjemlandet. Forsinkelse i arbeidet rundt denne tid er derfor ikke uvanlig.
Det er viktig å hente inn flere tilbud før man bestemmer seg for entreprenør. Vi anbefaler å hente inn tilbud fra tre forskjellige aktører. Husk også at ved å velge flere tilbud vil det fort bli uoversiktlig og mye arbeid for alle parter.
Før du henter inn tilbud, er det noen ting du må ha klart. Det er lurt å starte med en arkitekt som kan lage en arbeidstegning med beskrivelse før du kontakter entreprenører. Du må også få prosjektet ditt godkjent hos kommunen. Da kan kan det være lurt å ta en forhåndskonferanse med Plan og Bygg i din kommune, slik at du ikke risikerer å få avslag på søknaden.
Et hus med utleiedel vil typisk bli noe dyrere enn et hus uten. Sammenligner man et hus med en 50 kvadratmeter kjeller som kun er innredet som en kjellerstue med en 50 kvadratmeters hybel, vil differansen gjerne være opp mot en halv million, ettersom man trenger en annen planløsning, bad og kjøkken. Disse rommene er de dyreste å bygge og pusse opp. Likevel er det veldig individuelt hva prisen for å bygge hus med utleiedel vil være. Derfor er det viktig å ha oversikt over utgiftene og tenke over ulike faktorer som driver pris.
En utfordrende tomt vil vanligvis føre til større kostnader, men noen ganger kan man også utnytte seg av tomtens utforming til å skape en unik bolig med særegne løsninger. Likevel vil bygging på en utfordrende tomt kreve nøye planlegging og mer arbeid for arkitekten.
Bygger man et hus med utleiedel, må man ha dobbelt opp av hovedfunksjonene som trengs i en bolig. Kjøkken og våtrom er de dyreste rommene i et hus, og man må huske på at en utleiedel også trenger dette.
Det er viktig å følge med under hele prosessen når du bygger hus med utleiedel. I starten av byggeprosjektet kan det være lurt å varsle naboer om at bygging vil starte på tomten og gjerne gi en indikasjon på hvor lenge arbeidet vil vare.
Underveis kan det være lurt å lage en oversiktlig liste med plan for innkjøp av materialer og andre deler slik at det ikke er noe som blir glemt i prosessen. Husk at det er viktig å kommunisere tett med entreprenør gjennom hele prosessen. Dette er et av de viktigste stegene for å unngå misforståelser og for at man skal kunne holde seg oppdatert.
Til slutt er det viktig å arrangere en sluttbefaring med entreprenøren. Her skal dere se til at alt har blitt utført slik dere ble enige om, og at det er gjort i henhold til gjeldende krav. Det er viktig at både eier og entreprenør er fornøyd med jobben, slik at ikke det oppstår noen misforståelser i ettertid. Her kan gjerne en ekstern takstmann være med på sluttbefaring for å dobbeltsjekke sammen med deg og entreprenør. Før arbeidet med entreprenøren er avsluttet, er det også viktig å få tilsendt relevant dokumentasjon på prosjektet. Dette bør være FDV-dokumentasjon fra bad, samsvarserklæring fra elektriker, samsvarserklæring fra ansvarlige foretak dersom man har noen søknadspliktige tiltak, og ikke minst kontrakt med vedlegg og fakturaer.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg