Skal du innrede kjelleren? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om innredning av kjeller.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Om man ønsker å utvide boligen sin, kan det være både smart og lønnsomt å innrede kjelleren. Dette vil gi bedre plass, samtidig som det vil heve boligens verdi.
Kjellerens nåværende tilstand vil være med på å bestemme hva slags prosjekt du bør sette i gang med. Dette vil i stor grad avgjøre om det kun er nødvendig å utføre en overflateoppussing, eller om man må sette i gang med grunnarbeider. Under vil du se hva som skiller disse to ulike prosjektene.
Overflateoppussing: Dersom kjelleren allerede har oppfylt kravene som gjør at det er godkjent som et boareal, er det mange ganger kun nødvendig å utføre en overflateoppussing. En overflateoppussing kan innebære blant annet:
En overflateoppussing blir først og fremst sett på som en estetisk endring av boligen. Dersom man skal gjøre større endringer, eller få en uinnredet kjeller om til en oppholdsrom, blir man som regel nødt til å gjøre et større prosjekt, som inkluderer andre deler.
Grunnarbeider: Dersom kjelleren ikke er beboelig, er man som regel avhengig av å utføre grunnarbeider. Det tilsier at man er nødt til å grave ut kjelleren for å øke takhøyden. Dette er et mer komplisert og omfattende arbeid enn en overflateoppussing. Grunnarbeid kan blant annet innebære arbeidsoppgaver som:
Gode forberedelser danner grunnlaget for en vellykket gjennomføring. I forberedelsesfasen bør du gjøre følgende:
Dersom man er klar over kravene for å få kjelleren godkjent som et boareal, og har en klar idé for hva man ønsker å få ut av prosjektet, vil dette øke sannsynligheten betraktelig for at man gjennomfører en godt prosjekt. Husk at om man planlegger å endre en uinnredet kjeller til et boareal, er man nødt til å få en godkjenning fra kommunen. Dette krever som regel at en fagkyndig står ansvarlig for søkeprosessen.
Her har vi samlet nyttig videre lesning for deg som skal pusse, bygge ut eller renovere kjelleren, samt inspirerende eksempler på folk som har gjort det samme.
Fra fuktig råkjeller til familiens nye hule
Bygg og bevar: Etterisolering - ulike metoder
Byggern -Lover og regler om bygg uten å søke
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet
Hvor lang tid det tar å pusse opp en kjeller, vil bli basert på hvor komplisert prosjektet er, størrelsen på kjelleren og om man ønsker spesialtilpassede løsninger eller ikke. Et slikt prosjekt kan variere i tid, men man ser at de fleste kjellerprosjekter ligger på rundt denne tidsbruken:
Kjeller på 50 kvm: 10-13 uker
Kjeller på 100 kvm: 13-16 uker
Kjeller på 150 kvm: 16-19 uker
Entreprenører har som regel færre oppdrag i vintermånedene. Dette tilsier at man lettere kan få tak i dyktige entreprenører, samtidig som pristilbudet ofte er litt lavere på grunn av mer konkurranse. Husk at de aller fleste oppgaver knyttet til en kjellerinnredning også kan gjøres på vinteren:
Det man bør være forsiktig med å utføre når det er for kaldt, er arbeidsoppgaver som:
Dersom du er usikker på når på året du kan utføre ditt arbeid, kan du forhøre deg med en fagkyndig.
Når man skal finne en entreprenør til prosjektet, er det anbefalt at man henter inn tilbud fra flere aktører. En tommelfingerregler er at man henter inn tilbud fra tre ulike entreprenører. Dette gir god innsikt i pristilnivået.
Uavhengig av hvor mange tilbud du bestemmer deg for å hente inn, er det likevel nødvendig at du er godt forberedt før du starter anbudsprosessen. Dersom du trenger godkjenning fra kommunen, er det viktig å:
Om prosjektet ikke er søknadspliktig, bør man likevel ha på plass en prosjektbeskrivelse før man kontakter entreprenører. Jo mer detaljert denne er, desto lettere er det for entreprenørene når de skal gå befaring og prise prosjektet. Engasjer gjerne en interiørarkitekt for råd og tips til ulike løsninger.
En kjelleroppussing varierer i pris basert på flere ulike faktorer. Ifølge markedsplassen Byggstart.no ligger snittprisen på en enkel oppussing av kjeller med tilstrekkelig takhøyde på rundt 15.000 kroner per kvm. Denne prisen inkluderer alt av fagfolk og materialer. Dersom man velger rimelige løsninger og materialer, kan prisen senkes til 12.000 kroner per kvm. Planlegger man å pusse opp bad/kjøkken, eller om man vil ha en høyere standard, kan prisen fort kan stige til 22.000 kroner per kvm og mer.
Er det snakk om en utbygging av en råkjeller, som krever grunnarbeider som pigging, drenering og isolering, ligger snittprisen på 30.000 kroner per kvadratmeter, og de fleste prosjekter koster mellom 20.000 og 40.0000 kroner per kvadratmeter. Under kan du se viktige faktorer for pris:
Størrelsen på kjelleren: Kjellerens størrelse påvirke sluttsummen på prosjektet. Selv om prisen er høyere når man skal innrede en større kjeller, blir ofte kvadratmeterprisen litt lavere. Dette er fordi entreprenøren får noen skalafordeler. Når man skal jobbe lenger på ett sted kreves dette også mindre organisering per kvm.
Bad og kjøkken: Dersom man planlegger å få inn et bad eller kjøkken i kjelleren, vil prosjektet bli mer kostbart. Dette er de dyreste rommene, og krever mye teknisk arbeid. Selv om det koster mye å legge inn et bad eller kjøkken, er det også disse rommene som gir størst prisøkning på boligen.
Strukturelle endringer: Om man er nødt til å endre bærende konstruksjon, vil dette gjøre prosessen dyrere, i motsetning til om det kun trengs noen endringer i lettveggene. Må man inn med ekstra bæring, vil dette gjøre prosjekteringen, søknaden og utførelsen dyrere.
Materialer og standard: Hvilken materialer man ønsker til kjelleren, og hvilken standard man går for vil påvirke sluttsummen i stor grad. Her har man muligheten til å velge ulike løsninger, som f.eks. parkett, kjøkken, baderomsmøbler osv. Dersom man ønsker spesialtilpassede løsninger, må man belage seg på et dyrere prosjekt.
Entreprenør: Det kan være store forskjeller på både pris og kvalitet, ut fra hvilken entreprenør du bestemmer deg for å engasjere til ditt prosjekt. Derfor er det viktig at du tar deg god tid når du skal bestemme deg for håndverkere, slik at du velger den entreprenøren som er best egnet for ditt kjellerprosjekt.
For å øke sjansen for at prosjektet skal bli vellykket, er det anbefalt at man besøker byggeplassen ofte. Det er ofte en fordel å føre inn en fremdriftsplan og faste møtepunkter inn i den skriftlige kontrakten. Med en fremdriftsplan vil man føre opp når ulike arbeidsoppgaver skal starte, og når de skal være fullført. Dette gjør det enklere for byggherren å forsikre seg om at arbeidet blir utført på en effektiv måte. Det kan være lurt å legge inn møtepunkter ut fra fremdriftsplanen, slik at man kan få gått gjennom arbeidsoppgavene som er blitt gjort og diskutert rundt dette.
For å øke sjansen for et godt resultat, og for å forhindre at noe uheldig oppstår, er det lurt å gjøre følgende:
Når prosjektet er meldt gjennomført, er det viktig at man utfører en sluttbefaring med entreprenøren, og helst også en ekstern fagkyndig. Da vil man se gjennom alt som er blitt utført, og forsikre seg om at alt av arbeidet er blitt gjort på en solid måte.
Til slutt er det viktig å få tilsendt all dokumentasjon relatert til prosjektet. Først og fremst skal man motta en ferdigdokumentasjon som inneholder alt av utført arbeid, hvilke håndverkere som har vært inkludert, og priser på arbeider og materialer. Dersom man har pusset opp badet, skal man få tilsendt en FDV dokumentasjon, og ved elektrikerarbeid skal det forekomme en samsvarserklæring, samt samsvarserklæring fra utførende faggrupper i forbindelse med en eventuell søknad til kommunen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg