Skal du bygge hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bygge hus
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Dersom du er i gang med planleggingen, har du kanskje kommet over begrepet nøkkelferdig. Ulike entreprenører definerer gjerne dette begrepet noe forskjellig. I noen tilfeller kan det bety at boligen er hundre prosent ferdigstilt, og helt klar for innflytting. Andre entreprenører lever kanskje nøkkelferdige boliger der det fortsatt gjenstår ting som maling. Dette kalles noen ganger også malingsferdig bolig. Noen ganger gjenstår også visse andre småarbeider på en malingsferdig bolig. Dette kan for eksempel passe bra for deg som ønsker å gjøre siste del av arbeidene i samarbeid med en interiørarkitekt.
Vi skiller også mellom såkalte ferdighus, og arkitekttegnede hus. Ferdighus er boliger du velger fra katalogen til en ferdighusprodusent. Her kan du som regel gjøre visse modifikasjoner, mot tillegg i prisen. En arkitekttegnet bolig på den annen side, er spesialtilpasset tomten og dine behov og ønsker. Sammen med arkitekten utformer du en bolig som oppfyller alle krav du måtte ha til ditt fremtidige hjem. Denne løsningen egner seg for deg som allerede har visse formeninger om hvordan boligen skal se ut eller inneholde.
Arkitekttegnet bolig kan også egne seg for deg som ikke allerede har gjort deg opp en mening om hva slags hus du ønsker deg. Det er tross alt arkitektens oppgave å komme med utkast og skisser som dere kan bruke som grunnlag for videre utvikling. Arkitekten er også ekspert på å lytte til dine behov, stilønsker og tanker, for så å fortolke dette til et estetisk og brukervennlig resultat.
Det er en hel rekke forberedelser du må gjennom før du skal bygge hus. Aller først er det viktig å få oversikt over budsjettet sitt. Dette gjør du ved å gå i banken, gjerne så tidlig som mulig slik at du unngår skuffelser hvis budsjettet viser seg å være lavere enn antatt. I banken får du greie på hva du har mulighet til å låne, og du får også detaljert informasjon om hvordan byggelånet fungerer. Byggelån er det vanligste lånet ved bygging av nytt hus. Dette lånet fungerer slik at banken tar pant i tomten, og dette fungerer altså som bankens garanti. Underveis i prosjektet må fremgangen på byggeplassen dokumenteres, og du mottar lånesummen gradvis i takt med byggingen. Dersom det skulle oppstå betalingsproblemer, for eksempel som følge av skilsmisse, konkurs eller annet, kan banken ta over eiendommen og boligprosjektet og selge for å dekke utgiftene sine. Ved ferdigstilling omgjøres byggelånet til et boliglån. Både boliglån og byggelån har gode rentebetingelser. Husk at du aldri bør sette i gang arbeidene før du har en fullstendig finansieringsplan for hele prosjektet. Husk også at du alltid bør sette av ca 10-15% av totalbudsjettet til uforutsette kostnader.
Med din hjelp skal arkitekten utføre både hovedprosjektering og til slutt detaljprosjektering. Det er altså mange valg du må ta stilling underveis i planleggingsfasen. Det kan være lurt å finne inspirasjon og gjøre research for å bli klar over hva du liker og ønsker deg. Les gjerne magasiner eller benytt bildetjenester som Pinterest og Instagram. Du kan med fordel vise arkitekten det du finner, så han eller hun får et bedre inntrykk av din stil.
Etter prosjekteringen er ferdig, eller ofte delvis parallelt med prosjekteringen, må du finne et egnet entreprenørfirma til oppføringen av ditt nye hus. Det er lurt å finne et entreprenørfirma som har utført flere lignende prosjekter tidligere. Her bør du blant annet ta hensyn til byggematerialer. Visse entreprenører er for eksempel bedre på boliger i betong enn andre. Det er lurt å be entreprenørene du vurderer om referanser fra tidligere prosjekter, slik kan du raskt forhøre deg om alt du måtte lure på.
Neste steg vil være å få godkjent byggesøknaden. På så store prosjekter som det å bygge egen bolig er det påbudt å søke med en ansvarlig søker. Det er som regel arkitekter som utfører slike søknadsarbeider. I visse tilfeller kan det også hende entreprenørfirmaer kan stå som ansvarlig søker. Den ansvarlige søkeren tar seg av alt av dokumentasjon som trengs til søknaden. Dette innebærer blant annet plantegninger, tegninger som viser boligen i terrenget og avklaringer med naboer. Det er nødvendig å ha valgt en entreprenør før søkingen, fordi dette firmaet må stå oppført som ansvarlig utførende bedrift i søknaden.
Det kan være lurt å gjøre seg opp en mening om hva du liker og hva du ønsker deg før du starter planleggingen med arkitekt. Benytt gjerne internett og magasiner for å hente inspirasjon. Det du finner kan du med fordel også ta med og vise til arkitekten i møter. Her har vi samlet noen lenker som kan være nyttige for deg som skal i gang med planleggingen av ny bolig, men mangler inspirasjon:
Paradis Interiør - Interiørarkitekter med fokus på Oslo og Bærum.
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Happy Homes er en farge- og interiørkjede med lokale butikker i Norge
Hvor lang tid det tar å bygge nettopp din bolig vil avhenge av en hel rekke ulike faktorer. Blant annet er størrelsen på boligen svært relevant. I tillegg er kompleksiteten på arbeidene en viktig faktor. Det vil blant annet si hvilke byggematerialer som benyttes, konstruksjonen og utseendet på boligen. Mengden spesialtilpassede løsninger har også mye å si, både i konstruksjon og i interiøret av boligen. Ifølge prosjektstatistikk fra anbudstjenesten Byggstart.no ligger gjennomsnittlig tidsbruk for bygging av en bolig på 100 kvm på 6-8 mnd. For en bolig på 200 kvm kan du regne med å bruke 8-10 mnd. En bolig på 300 kvm vil i snitt ta 11-13 mnd, og et hus på 400 kvm vil ofte ta mellom 13 og 15 mnd. Tidsbruken per kvadratmeter går altså ned jo større boligen er, selv om den totale tidsbruken øker. Hvor kvalifiserte håndverkerne er vil ha mye å si for tidsbruken, i tillegg til antall arbeidere som jobber med prosjektet ditt.
I tillegg kommer tiden som går med til prosjektering og søknadsarbeider i forkant av selve byggingen. Ofte kan dette ta nesten like lang tid som selve byggingen. Standard behandlingstid på byggesøknader er for eksempel 3 mnd, og forarbeidene vil som regel ta minst like mye tid. I tillegg vil noe tid gå med til anbudsprosessen.
Mange arbeider i byggingen av ny bolig kan gjøres når som helst, sommer som vinter. Det finnes likevel visse unntak. Som regel krever det å bygge nytt hus en del betongarbeider i starten av prosjektet. Er det svært kaldt vil ikke betongen herde skikkelig, slik at dette bør unngås i de kaldeste månedene. Det kan også være vanskelig å få gjort grunnarbeidene dersom det er frost i bakken. Utvendig maling bør heller ikke gjøres i de kaldeste vintermånedene. Derfor er det viktig å ha tålmodighet i prosessen med å bygge ny bolig. Fra du starter planleggingen, og frem til ferdigstilling er det mange av stegene i prosessen som kan bli forsinket eller ta lenger tid enn forventet.
En generell anbefaling er at du bør hente inn tre tilbud i anbudsprosessen, og alle bør komme fra seriøse og kvalitetskontrollerte entreprenører med relevant erfaring. Noen tenker kanskje at det er lurt å hente inn så mange som mulig, men særlig med store prosjekter som det å bygge hus kan dette fort bli uoversiktlig. I et slikt pristilbud vil det være veldig mange poster, og skal du sammenligne en hel rekke tilbud kan det bli svært rotete og det kan bli vanskelig å ta en avgjørelse. Det krever også en god del tid og arbeid fra entreprenør sin side å gjennomføre befaring og sette sammen et tilbud. Skulle du ikke være fornøyd med noen av tilbudene kan du alltids gå i gang med en anbudsrunde nummer 2 senere. Ønsker du å legge ut ditt prosjekt på anbud, kan du klikke her.
Før du går i gang med å hente inn pristilbud bør du forberede deg godt med arkitekten. Han eller hun vil kunne hjelpe deg med å sette sammen et underlag for prising. Jo mer nøyaktig dette underlaget er, desto lettere vil det være å prissette jobben nøyaktig. Det er også lurt å være temmelig sikker på at byggesøknaden kommer til å bli godkjent før du henter inn en entreprenør. Dersom arkitekten er i tvil kan det være lurt å ta en forhåndskonferanse med Plan og Bygg i din kommune for å forhøre deg om mulighetene.
Kostnadene er trolig en sentral faktor i planleggingen for de fleste tiltakshavere. Ved hjelp av prisdata fra markedsplassen Byggstart.no, kan du få en viss oversikt, selv om det er mange faktorer som vil påvirke sluttsummen på nettopp ditt hus. I gjennomsnitt sier denne statistikken at et hus vil komme til å koste rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Det vil si at en bolig på 250 kvadratmeter vil havne på rundt 8 millioner kroner. Det er likevel mye som kan påvirke denne prisen. I den rimeligste enden av skalaen finnes det boliger som havner på rundt 27.000 kroner per kvm, mens de mer eksklusive eller komplekse prosjektene kan havne på over 45.000 kroner. Denne prisen inkluderer alle arbeider og alle materialer. I tillegg kommer kostnader til arkitekt, som avhengig av omfanget kan komme på alt fra 200.000 til 1 million kroner.
Viktige drivere av pris er blant annet hvilke materialer du velger, både i konstruksjon og i interiør. Adkomsten til tomten er også viktig, fordi frakt av materialer lett kan bli tidkrevende på tomter med vanskelig adkomst. Hvilken entreprenør du velger vil også kunne ha mye å si for prisen.
Før arbeidet setter i gang bør du utarbeide en fremdriftsplan i samarbeid med entreprenøren. Underveis i arbeidene kan dette dokumentet benyttes for å påsé at arbeidene går som de skal, selv om du ikke har tidligere erfaring med bygg. Fremdriftsplanen bør inneholde konkrete milepæler og datoer for når disse skal være ferdige. Det er også sentralt å opprettholde en tett kommunikasjon med entreprenøren. Slik kan du unngå misforståelser og dermed ekstra kostnader.
Helt til slutt skal du gå sluttbefaring med entreprenøren og gjerne med en ekstern takstmann. På denne befaringen sjekker man at alle arbeider er utført i henhold til gjeldende regler og forskrifter. For du sier deg ferdig er det også viktig å få tilsendt alt av relevant dokumentasjon. For eksempel gjelder dette FDV-dokumentasjon for våtrom, alle kontrakter og fakturaer, samsvarserklæring for elektriske arbeider og samsvarserklæring fra alle som har stått som ansvarlige foretak i søknadsprosessen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg