Skal du pusse opp badet? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om oppussing av bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når man skal pusse opp badet, skiller man mellom ulike typer oppussing ut fra hvor omfattende arbeidene er. Det kan være lurt å vite hvilken type oppussing man har behov for før man setter i gang med å engasjere fagfolk. Man skiller som regel mellom en totalrenovering og en overflateoppussing.
Overflateoppussing av bad: Dette er et mindre komplisert prosjekt enn en totalrenovering av badet, og har som regel hovedfokus på det estetiske. En overflateoppussing kan innebære blant annet:
Totalrenovering av bad: En totalrenovering av badet er et langt mer omfattende og komplisert prosjekt. Det er vanlig at man river ned det eksisterende baderommet, for så å bygge opp hele badet igjen, ofte også med ombygging av planløsning eller utvidelse av badet. Dette innebærer oppgradering av det elektriske, røropplegget, ventilasjonen og membraner. Et slikt prosjekt vil koste betydelig mer og ta lengre tid. Man regner gjerne 2-6 uker for en totalrenovering av et bad, avhengig av størrelse og kompleksitet på jobben.
For å finne ut hva slags type oppussing du bør gå i gang med, må du vite hva formålet med oppussingen er, og hvor mye finansielle midler du har tilgjengelig. Det er viktig at man er godt forberedt og planlegger prosjektet i god tid før man går i gang med å engasjere håndverkere. Under har vi samlet noen tips til hva du kan tenke på når du skal planlegge ditt prosjekt:
Sett opp en budsjettplan: Det er viktig at man har på plass en budsjettplan før man setter i gang et prosjekt. Denne budsjettplanen bør inkludere hvilken finansieringsmetode man skal bruke (ta opp lån eller bruke egenkapital) og en budsjettramme (maksbeløp som ikke skal overstiges). Din budsjettplan vil ha en stor påvirkning på hvor komplekst prosjekt du kan sette i gang. Det er anbefalt at man setter av rundt 10-20%, slik at man er forberedt dersom det kommer noen ekstra kostnader underveis.
Gjør grundig research på forhånd: Bruk god tid på å undersøke hvordan du ønsker at badet skal se ut. Dette gjelder utforming, størrelse, plassering og materialer som ønskes for å forme badet. Man kan gjerne kjøpe inn måleband, teip og testfarger av maling for å få et bilde av hvordan de nye løsningene blir.
Engasjer en arkitekt/interiørarkitekt til prosjektet: Dersom budsjettet tillater det, kan det være lurt å engasjere en arkitekt eller en interiørarkitekt til prosjektet. Med deres kompetanse og erfaring vil du få gode tips og råd i henhold til ditt bad og dine ønsker.
Undersøk strømforsyning og røropplegg: Det kan være lurt å vite hvor strømforsyning og røroppleggene er lokalisert på badet når du skal bestemme hvor de ulike delene skal bli plassert. Det kan koste svært mye å endre plasseringen på det elektriske og røropplegget.
Her har vi har samlet nyttig videre lesning for deg som skal pusse opp badet. Her er blogger med inspirerende løsninger presentert av ledende produsenter av fliser og andre baderomsløsninger og eksempler på kreative løsninger og materialvalg.
Right Price Tiles - forhandler
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Iconic Nordic Rooms - Svensk leverandør av baderomsløsninger
Fagflis -få inspirasjon til oppussing
Komplett.no sin "Hvitevareskole"
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet.
Hvor lang tid det tar å bygge et bad avhenger av kompleksiteten på oppussingen. En overflateoppussing vil som regel kreve mye kortere tid enn det tar å utføre en totalrenovering. En totalrenovering tar gjerne 3-5 uker, men vil åpenbart variere noe med størrelsen på badet:
Oppussing av et lite bad (2-5 kvm): typisk 2-5 uker
Oppussing av et større bad (6-10 kvm): typisk 4-6 uker
Husk at tidsbruken varierer fra prosjekt til prosjekt. Entreprenørfirmaets kompetanse og kapasitet på arbeidskraft kan i stor grad påvirke prosjektets tidsbruk. Ønsker man flere spesialtilpassede møbler eller planløsning, vil dette også kunne øke tidsbruken noe.
Det er viktig at man planlegger god tid til ta å planlegge prosjektet og å engasjere håndverkere. Flinke entreprenører er ofte fullbooket lang tid fremover, så man bør ha dette i tankene når man skal i gang med anbudsprosessen.
Oppussing av badet kan gjøres uavhengig av årstid. Det er mange som kvier seg for å sette i gang et prosjekt om vinteren. Det kan imidlertid være lønnsomt å utføre renoveringsprosjekter på vinterhalvåret. Grunnen til dette er at håndverkere som regel har mindre å gjøre i månedene november – februar. Siden etterspørselen etter håndverkere er mindre på denne tiden, vil dette resultere i at man ofte får et bedre pristilbud på sitt prosjekt. Dette gjør at man kan spare litt penger eller kan få kjøpt inn materialene som er hakket over det man først planla.
Når man skal i gang med anbudsprosessen, er det anbefalt at man henter inn tilbud fra flere ulike entreprenører. På den måten har man flere priser å gå ut fra når man skal bestemme seg for hvem man ønsker å engasjere til prosjektet. En tommelfingerregel er at man bør hente inn tilbud fra tre forskjellige entreprenører. På den måten får man en god indikasjon på hva prisen for prosjektet vil ligge på.
Det er ikke anbefalt å hente inn flere enn tre tilbud av gangen. Grunnen til dette er:
Dersom man allerede kjenner en entreprenør som har utført flere vellykkede prosjekter, kan det være tilstrekkelig å hente inn tilbud fra to andre aktører. Det er alltid anbefalt å hente inn flere enn ett tilbud, slik at man får engasjert en entreprenør som er godt egnet for ditt prosjekt, og samtidig tilbyr en god pris.
Før du setter i gang med anbudsprosessen, er det viktig å være godt forberedt. Snakk gjerne med en interiørarkitekt som kan bistå med gode løsninger for badet. Utarbeid i det minste en enkel beskrivelse som forklarer hva som ønskes gjort før befaringene.
Dersom prosjektet er søknadspliktig (f.eks. rive bærevegg, gjøre om rommet fra tilleggsdel til hoveddel eller brudd på brannskille i forbindelse med nytt sluk), så må man huske å sende inn søknad i god tid. Dette kan som regel entreprenøren løse for deg, enten ved å søke selv eller få sine kontakter til å gjøre det. Om det skal gjøres søknadspliktige tiltak , så bør man altså beregne noe mer tid fra kontraktsinngåelse med entreprenør til planlagt oppstart av prosjektet, ettersom det kan ta noe tid å få godkjenningen.
Det er mange faktorer som spiller inn når man skal pusse opp badet. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på et oppussingsprosjekt av bad på rundt 275.000 kroner for 4 kvadratmeter. Dersom man planlegger å pusse opp et større bad, kan man beregne ca. 10.000 – 20.000 kroner ekstra per kvm. Under vil du se de viktigste faktorene til ved totalrenovering av et baderom:
Riving: Det krever mye arbeid å rive ned et bad. Hvor komplisert det er å rive badet, avgjøres ofte av hvor gammelt badet er. I tillegg til rivingen, vil det også komme ekstra kostnader ved fjerning av avfall.
Tømrerarbeid: Skal man endre konstruksjonen på badet, er man avhengig av å utføre tømrerarbeid. For å minske risikoen for fremtidige problemer med kabler og rør, er det viktig at det samarbeides godt mellom håndverkere fra ulike fagområder, som rørleggere, elektrikere og flisleggere.
Elektrikerarbeid: Hvor mye det elektriske vil koste, varierer ut fra hvor mange elektriske punkter badet behøver.
Rørleggerarbeid: Om det er lenge siden sist oppussing, vil det kreve mer rørleggerarbeid. Om røropplegget må endres ved planløsning, vil dette øke prisen betraktelig.
Membran: Å sette membran i gulv og innervegger vil påvirke prisen.
Legge på nye fliser: Her vil prisen være avhengig av størrelsen på badet, og hvilken standard man ønsker på flisene. Jo høyere standard man ønsker, desto dyrere vil flisleggingen være.
Maling: Malingsarbeid vil være med på å påvirke sluttsummen på prosjekt. Det er mange varianter maling man kan velge mellom. De ulike variantene kan variere en god del i pris.
For at prosjektet skal bli utført på en vellykket måte, er det viktig at man er godt forberedt på hva man bør gjøre underveis og etter prosjektets gjennomføring.
Dette er viktig å tenke på underveis i prosjektet:
Lag en sjekkliste: Bruk tid på å lage en grundig sjekkliste over materialer og produkter du ønsker kjøpt inn til prosjektet. Det er anbefalt at man går til innkjøp av materialene tidlig, slik at du har alt på plass innen prosjektets oppstart.
Gi beskjed til naboer: Dersom man bor i et leilighetskompleks eller flermannsbolig, vil det være lurt å melde fra til naboer i forkant. På den måten vil man lettere unngå klager på grunn av støy og bråk.
Jevnlig kommunikasjon: Sørg for å opprettholde en jevn kommunikasjon med entreprenøren under hele prosjektet. Dette vil gjøre det lettere å finne gode løsninger sammen, samtidig som man vil se at arbeidet blir utført effektivt.
Etter prosjektet er meldt ferdiggjort, er det viktig å:
Utføre en sluttbefaring: Gå over alt som er blitt utført sammen med entreprenøren (og helst en ekstern fagkyndig) for å se til at alt er blitt gjort på en forsvarlig måte.
Få tilsendt ferdigdokumentasjon: Det er viktig at man får tilsendt dokumentasjon på alt som er blitt utført relatert til prosjektet. En ferdigdokumentasjon skal man få tilsendt i etterkant. Denne skal inneholde alt av arbeidsoppgaver, håndverkere og priser inkludert i prosjektet. Det skal også bli sendt inn en FDV dokumentasjon når man utfører oppussing av bad, og en samsvarserklæring om man utfører endringer i det elektriske.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg