Skal du bygge et moderne hus? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av moderne hus.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Hva menes egentlig med en moderne bolig? Du kan kanskje ha sett begrepet brukt både hos arkitektkontorer og i katalogene til ulike ferdighusprodusenter. Du har kanskje også lagt merke til at disse boligene ofte kan være svært forskjellige. Det er ingen fastsatte retningslinjer for hvordan et moderne hus må se ut, det er snarere en måte å kategorisere boliger som verken faller inn under kategoriene tradisjonelle eller funkis. Likevel er det ofte visse funkisinspirerte elementer å spore i moderne boliger.
Det som er felles for boligene som kalles moderne er ofte rene linjer, store vindusflater og veggflater og detaljer uten pynt og utsmykninger. Materialene er ofte nøye gjennomtenkt og det er ofte et mer naturlig preg enn ved tradisjonelle bygg. Treverk er oftere ubehandlet eller behandlet med en naturlig finish. Det brukes ofte også betong, og betongen er gjerne ubehandlet og eksponert. Taket på moderne boliger kan både være flatt og skrått, og det er vanlig med detaljer som at overheng i gesims enten går i null eller for eksempel er overdrevet for å gi lune vegger.
For et så omfattende prosjekt som bygging av egen bolig, er det en rekke forberedelser du må gjennom. For det første bør du gå i banken tidlig for å få oversikt over ditt budsjett og eventuelle begrensninger. Ved å gjøre dette så tidlig som mulig i planleggingen unngår du skuffelsen ved å innse at budsjettet ditt er lavere enn du hadde forventet. Du unngår også det motsatte. For å slippe å gjøre unødvendig prosjektering og planlegging er dette altså noe av det første du burde gjøre.
Husk at det er viktig at du har sikret din egen betalingsevne helt frem til ferdigstilling av prosjektet. Når du skal bygge hus er det vanlig å søke om et byggelån. Et byggelån fungerer slik at du banken tar pant i eiendommen og alt som bygges der. Dersom det oppstår økonomiske problemer, som at du ikke klarer å betjene lånet eller at entreprenøren går konkurs kan banken i verste fall tvangsselge tomten med det halvferdige bygget. Banken kan også beslutte å bygge ferdig før salg, for å dekke utgiftene. Når du har byggelån krever banken at du kan dokumentere hvilke arbeider som er utført før lånet gradvis utbetales i takt med arbeidene som er ferdigstilt.
Uansett om du bygger moderne bolig eller bolig i andre stiler er det også andre ting det er lurt å tenke på under forberedelsene. Mange tiltakshavere har kanskje lett for å glemme at det å få byggeprosjektet godkjent kan være en tidkrevende affære i seg selv. Standard behandlingstid på en byggesøknad er 12 uker i de fleste kommuner, men forsinkelser og stor pågang kan gjøre at denne fristen utvides. En såpass kort behandlingstid fordrer også at alle deler av prosjekteringen følger alle regler og forskrifter. Skal du derimot søke unntak fra visse bestemmelser vil trolig behandlingstiden bli betydelig lenger. Husk derfor at det er viktig å være fleksibel å være klar over at slike ting tar tid.
Før du går i gang med søknad arbeidene skal du i tillegg gjennom en prosjekteringsfase med en arkitekt, unntaket vil være dersom du velger å bygge en bolig fra katalogen til en ferdighusprodusent. Med prosjektering menes kort fortalt planleggingen av alle aspekter av den fremtidige boligen din. Man starter med de store avgjørelsene som plassering på tomten, størrelse, romfordeling også videre. Når dette er gjort kan søkingen begynne. Deretter går man i gang med detaljprosjektering som inneholder planlegging helt ned på detaljnivå når det gjelder både materialer, konstruksjon, teknikker og løsninger.
Det er lurt å ha gjort seg opp en mening på forhånd om hva du liker før og underveis i prosessen med arkitekten. Her kan du gjerne benytte magasiner, nettsider og bildedelingstjenester for å finne materiell. Samle gjerne det du finner og ta med til møtene med arkitekt. Her er noen av våre forslag til inspirasjon:
Enova -Råd for deg som skal bygge nytt
Elisabethheier.no - Design, kunst og interiør
Moderne funkishus | Archihus | Archihus
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter
Fargerike er Norges største fargehandel med 110 butikker over hele landet
Har man aldri bygget hus før kan det godt hende man ikke har en anelse om hvor lang tid noe slikt vanligvis burde eller pleier å ta. Her har vi derfor laget en oversikt for å anslagsvis gi deg en idé om hvor lang tidsbruk du kan forvente. Tallene er hentet fra statistikk fra markedsplassen Byggstart.no, og baserer seg på tidligere prosjekter med moderne bygg gjennomført med entreprenører fra deres plattform. Alle tallene er ekskludert tid til søknadsprosess og arbeid med arkitekt, og man kan i mange tilfeller derfor regne med å nesten doble tidsbruken. Sett i hvert fall av et halvt år til prosjektering, arkitekt og søking, for å være sikker.
For en bolig på 100 kvm, som er blant de minste eneboligene man pleier å bygge, ser man at byggetiden vil være på 6 til 8 måneder. For boliger på 200 kvm er gjennomsnittlig tidsbruk på mellom 8 og 10 måneder. Skal du bygge bolig på 300 kvadratmeter kan dette i snitt ta rundt 11 til 13 måneder, og en bolig på 400 kvm kan ta hele 13 til 15 måneder.
Dette er gjennomsnittlig tidsbruk, og det er mye som kan gjøre at nettopp ditt prosjekt tar både kortere og lenger tid. Antallet arbeidere er for eksempel svært relevant. Når det kommer til valg av entreprenør kan det ofte bli aktuelt å måtte vurdere tidsbruk opp mot kostnader, det kan for eksempel hente at ett firma bruker noe kortere tid fordi det er flere ansatte på prosjektet ditt, men at de derfor krever noe høyere betaling.
En stor og viktig driver av tidsbruk er kompleksiteten i arbeidene. Kompleksitet kan drives av ulike faktorer, både grunnforhold og byggemåte. Skal du bygge en bolig med svært mange spesialtilpassede løsninger vil dette ofte være mye vanskeligere å bygge en et hus med flere standardløsninger. Tenk gjerne gjennom dette og diskuter med arkitekten hvis du er i tvil. Adkomsten til tomten kan også ha svært mye å si for tidsbruk, i noen tilfeller kan det til og med bli nødvendig å bygge egen vei til tomten som kan ta mange uker i seg selv.
Entreprenørens erfaring med akkurat denne typen bolig har også mye å si. Hvis du ønsker å bli ferdig så raskt som mulig bør du finne et håndverkerfirma som kan vise til flere tilsvarende prosjekter.
Mange av arbeidene på en ny bolig kan utføres sommer som vinter. Faktisk er det flere byggeprosjekter som mange tror egner seg best om sommeren, men som det det faktisk kan finnes fordeler ved å utføre i vinterhalvåret. Det å bygge bolig består av en rekke ulike arbeider, og de aller fleste kan gjøres uavhengig av sesong. Unntaket er for eksempel gravearbeider. Det kan være vanskelig å utføre større utgravinger dersom det er frost i bakken. Det å bygge bolig inneholder også en del betongarbeider i startfasen. Heller ikke disse bør gjøres når det er for kaldt, da betongen kan herde dårlig. I tillegg kan man ikke utføre utvendig maling i vinterhalvåret, og heller ikke arbeider med sink på takjobber.
Stort sett kan de resterende arbeidene gjøre like lett året rundt. Det kan faktisk være økonomisk smart å gjøre det nettopp på vinteren fordi byggefirmaene ofte har mindre pågang.
En viktig del av dine oppgaver når du skal bygge hus er å velge rett entreprenør til prosjektet. Dette gjøres gjennom en anbudsprosess der du henter inn flere tilbud fra ulike firmaer. Det er anbefalt å alltid hente inn 3 tilbud. Alle disse tilbudene bør også komme fra svært godt kvalifiserte aktører. Kjenner du allerede til ett eller to firmaer fra før kan to tilbud være nok. Husk at det er tidkrevende for entreprenørene å levere tilbud, og for mange tilbud gjør uansett sammenligningsjobben din mer krevende. Skulle du ikke være fornøyd med noen av tilbudene kan du hente inn flere tilbud senere.
Uavhengig av antall tilbud du henter inn er underlaget for prising svært viktig. Når du skal bygge bolig utvikler du dette underlaget i samarbeid med arkitekt. Jo mer detaljert og omfattende dette underlaget er, desto mer detaljerte priser vil trolig tilbudene inneholde. Dersom du og arkitekten kommer frem til at det er en risiko for at prosjektet ikke blir godkjent, bør dere be om en forhåndskonferanse med kommunen.
Det er mange faktorer som vil kunne drive prisen på din moderne bolig både opp og ned. Ifølge markedsplassen byggstart ligger gjennomsnittlig pris for bygging av moderne bolig på rundt 33.000 kroner per kvadratmeter. Det kan være mulig å få prisen ned i så lite som 27.000 kroner per kvadratmeter men dette fordrer at du tar besparende avgjørelser i hele prosessen. Dette vil også kreve at forholdene på tomten er enkle og adkomsten til byggeplassen er lett.
De viktigste driverne av pris er blant annet byggemåte. Du har enkelt fortalt muligheten til å bygge i tre, mur eller betong. Betong er det mest slitesterke men også den mest kostbare byggematerialet. Spesialtilpassede løsninger i interiøret og i konstruksjonen vil kunne drive prisen opp betydelig. Bad og kjøkken er de dyreste rommene å bygge, så for å holde prisen nede bør man begrense antallet slike rom i boligen. I tillegg er valgene du gjør på materialer svært viktig for sluttprisen, og det samme gjelder valg av tekniske løsninger. Husk likevel at det alltid lønner seg å velge produkter av en viss kvalitet.
Når arbeidene står på bør man sørge for å være innom byggeplassen jevnlig og holde en tett kontakt med entreprenøren. Slik unngår du misforståelser og forsinkelser. Når prosjektet gå rmot slutten er det også svært viktig at du får tilsendt alt av relevant informasjon og kopier av alle dokumenter fra hele prosessen. Dette kan bli nødvendig ved fremtidig oppussing, salg eller dersom det mot formodning skulle oppstå mangler.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg