Skal du bygge på huset? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om å bygge på huset.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det er vanlig at man bruker begrepene “tilbygg” og “påbygg” om hverandre. Mange er ikke er klare over at dette er to forskjellige typer prosjekter.
Påbygg: Et påbygg er en utvidelse av boligen i høyden. Dette kan innebære blant annet å bygge en ny etasje eller å bygge et loft.
Tilbygg: Et tilbygg er derimot en utvidelse av boligens grunnflate. Her bygger man et nytt rom til den allerede eksisterende bygningen. Den nye delen må understøttes på samme måte som resten av boligen, som tilsier at man må grave opp deler av tomten for å bygge en ny grunnmur.
I denne artikkel er det fokusert på å bygge et tilbygg til nåværende bolig.
Det er viktig å forberede seg godt før man setter i gang prosjektet. Det er liten verdi i å kontakte entreprenører før man har kommet frem til formålet med prosjektet. Når man skal forberede seg til prosjektet, er det lurt å tenke på følgende:
Sett opp et budsjett: Vær sikker på at du kan finansiere prosjektet, og finn ut hvor mye du kan bruke på det. Budsjettet legger føringer for størrelsen og kvaliteten på tilbygget. Husk også å legge inn en buffer på 10-20% til uforutsette utgifter.
Finn ut hvordan du vil organisere prosjektet: Ha en tanke om du ønsker å engasjere en totalentreprise eller en delt entreprise. Med en totalentreprise vil du kun inngå én kontrakt og ha en hovedentreprenør for hele prosjektet. Med en delt entreprise, må man inngå kontrakter med flere håndverkere som står ansvarlig for sitt fagområde.
Finn ut om du er søknadspliktig: Ta kontakt med din kommune for å finne ut om du må søke om tillatelse fra kommunen. I så fall er man ofte nødt til å engasjere en arkitekt eller en annen fagdyktig som står ansvarlig for prosjekteringen.
Å bygge på huset er ofte et omfattende prosjekt som kan inkludere både utvendig og innvendig arbeid, og innredning. Under har vi funnet frem til leverandører og produsenter som har egne blogger der du kan finne kreative løsninger når du skal planlegge prosjektet ditt:
Størrelsen er en viktig faktor for hvor lang tid det tar å bygge et tilbygg. Ut fra størrelsen på tilbygget, ser man at det normalt tar så lang tid å ferdiggjøre et tilbygg:
Det er ofte vanskelig å beregne hvor lang tid det vil ta å bygge et tilbygg. I noen tilfeller oppstår det uventede hindringer som gjør at prosjektet tar lengre tid enn planlagt. På den annen side har man tilfeller der prosjektet blir gjort mer effektivt enn antatt. Dette er faktorer som er med på å drive tidsbruken på bygg av tilbygg:
Kapasitet: Antall håndverkere som jobber på prosjektet vil være avgjørende for tiden det tar å bli ferdig.
Kompleksitet: Om det er vanskelige grunnforhold, eller man ønsker flere spesialtilpassede løsninger, vil dette forlenge byggeprosessen. Skal man bygge bad og kjøkken vil dette ta lengre tid, ettersom dette krever mer teknisk arbeid.
Kompetanse og erfaring: Hvor mye erfaring og kompetanse entreprenøren har fra lignende prosjekter vil være en faktor for tidsbruken.
Husk at når entreprenøren går en befaring på byggets tomt, vil de kunne gi et estimat for tidsbruken. Det er lettere å planlegge sin hverdag når man har et bilde av hvor lang tid prosjektet vil ta. Det er anbefalt at man gir prosjektet litt mer tid enn det som er antydet.
Det er ikke alle byggeprosjekter som er egnet å utføre året rundt. Dette kan være lurt å vite på forhånd, slik at man ikke risikerer å utføre uforsvarlig arbeid på grunn av sesong. Nedenfor vil du kunne se eksempler på arbeid som ikke bør gjennomføres på vinteren:
Utvendig betongarbeid: Det er ikke anbefalt å utføre utvendig betongarbeid når det er kaldt. Dette gir en fare for frost, som kan føre til større problemer ved senere tidspunkt.
Utgraving til større tilbygg: En ting er at prosjektet vil gå langsommere når det utføres i minusgrader. Det som er mest bekymringsfullt, er at det øker sjansen for setningsskader i etterkant av prosjektet. Det vil koste mye å fikse opp i dette senere.
Utvendig maling: Er det veldig kaldt, trekker ikke malingen like lett inn i treverket. Dette gjør at avflassingen vil oppstå kjappere.
Arbeid med sink på takjobber: Sink har en tendens til å sprekke opp ved bearbeiding i kalde omgivelser. Man bør ikke arbeide med sink dersom det er 10 grader eller kaldere.
Selv om det er noen typer arbeid som ikke bør gjennomføres på vinteren, er det andre oppgaver som kan være lønnsomt å utføre i løpet av denne tidsperioden. Under vil du se eksempler på arbeid som kan være fordelaktig å utføre på vinterstid:
Legge tak: Det er ofte tørrere på vinteren enn på høsten, som er fordelaktig når man skal legge tak.
Bytte kledning: Det er ofte tørrere på vinteren enn på høsten, som er fordelaktig når man skal bytte kledning.
Drenere husveggen: Det er ingen problem å grave inntil husveggen når det er kaldt. Dette gir også mindre skader på utearealer.
Innvendige arbeider: Håndverkere har ofte mindre å gjøre i månedene november – februar. Dette gjør at man kan få utført arbeidet til en rimeligere penge.
Det er alltid anbefalt å hente inn tilbud fra flere ulike entreprenører. Dette er for å få en bedre forståelse for pris, og får å kunne sammenligne de ulike tilbudene opp mot hverandre.
En tommelfingerregel er at man henter inn tre tilbud. Henter man inn flere tilbud, skaper ofte dette forvirring og unødvendig bruk av tid. Entreprenørene må også bruke mye av sin tid til å gå befaringer og prise prosjektene. Det er også viktig at man som byggherre er tilstede under befaringen.
Om man tidligere har utført prosjekter med en entreprenør man er fornøyd med, kan det likevel være lurt å hente inn tilbud fra to andre entreprenører. For å finne den mest egnede entreprenøren til ditt prosjekt, bør man alltid hente inn flere tilbud som man kan sammenligne.
Det er viktig at man er godt forberedt før man setter i gang anbudsprosessen. Om tilbygget ikke er søknadspliktig, skal man på forhånd ha laget en prosjektbeskrivelse, inkludert tegninger om det er nødvendig. Det kan være lurt å engasjere en interiørarkitekt for prosjektet.
Om man dermed er pålagt å sende inn en søknad, er det anbefalt at man starter med en arkitekt, eller en annen fagperson, som kan stå ansvarlig for prosjektbeskrivelsen før du kontakter entreprenører. For å vite mulighetene for å få godkjent søknaden, bør man kontakte Plan- og bygningsetaten i din kommune.
Prisen på å bygge et tilbygg varierer ut fra størrelse og kompleksitet. Ifølge markedsplassen Byggstart.no, ligger snittprisen på rundt. 33.000 kroner per kvadratmeter. Man ser at prisen varierer mye, og at det som regel ligger mellom 27.000 kroner – 45.000 kroner per kvadratmeter.
Det er mange faktorer som er med på å påvirke sluttkostnadene på prosjektet. Under vil du se noen eksempler på drivere av prisen:
Entreprenører: Effektiviteten og kompetansen entreprenøren besitter, vil påvirke prisen. Håndverkere som utfører arbeidsoppgave kjapt og på en god måte vil bidra til et rimeligere prosjekt. Har man engasjert uerfarne håndverkere, kan man risikere at arbeidet ikke blir utført på en forsvarlig måte.
Kompleksitet: Dersom det er vanskelige grunnforhold, eller om man planlegger å utføre mye teknisk arbeid, vil dette heve prisen på prosjektet.
Spesialtilpassede løsninger: Ønsker man flere spesialtilpassede løsninger eller spesiallagde garderober, trapper og møbler, vil dette øke prisen på prosjektet betraktelig. Har man et stramt budsjett, er det anbefalt at man velger basisløsninger.
Kjøkken og bad: Kjøkken og bad er de to dyreste rommene å bygge. Er planen å bygge dette, vil prosjektet øke i pris. På den annen side vil også bygg av kjøkken og bad øke boligens verdi i større grad enn dersom man bygger andre rom.
Adkomst: Er det vanskelig å komme frem til boligen, må man betale litt mer for frakt og kjørekostnader. Dette er ofte dyrere i byer, hvor kostnader som parkering og bompenger kommer i tillegg.
Arkitekt/søknad: Er man avhengig av en arkitekt eller å sende inn søknad til kommunen, vil dette gjøre prosjektet dyrere.
For å få et vellykket resultat, er det viktig å planlegge godt i forkant av prosjektet. Man har også større sjanse for et godt resultat om man følger opp nøye underveis og etter prosjektet. Under vil du se en liste over hva som er viktig å gjøre under prosjektets gjennomføring:
Etter byggearbeidene er ferdig, er det viktig å gå en sluttbefaring for å se til at alt er gjort på en forsvarlig måte. Det gjør man ved å gå over alle arbeidsoppgaver som har blitt utført. Gjør helst dette med en uavhengig fagkyndig. Når prosjektet har blitt godkjent, er det lurt å be om disse papirene:
Ferdigdokumentasjon: En garanti som viser til alle arbeider som har blitt utført, håndverkere som har vært inkludert i prosjektet, og de ulike kostnadene.
Samsvarserklæring: Dette er viktig å be om hvis man har installert noe elektrisk eller endrer på det elektriske anlegget.
FDV dokument: Har man bygget bad eller våtrom, skal man få tilsendt en FDV dokumentasjon.
Det kan også være lurt å få en ny verdivurdering av huset. På den måten kan man se hvor mye prosjektet har bidratt til å øke boligens verdi, samtidig som man kan heve sitt lån om dette er ønskelig.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg