Skal du legge takstein? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om legging av takstein.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Når man oppdager at taket snart trenger å skiftes ut kan det lede med seg både stress og bekymringer. Mer kunnskap om de ulike alternativene og prosessen vil gjøre det lettere å få oversikt over hva som må gjøres og hvilke avgjørelser man må ta. En av disse avgjørelsene er blant annet hvilken type kledning du skal velge på det nye taket.
Teglstein og takstein av betong er de to hovedtypene takstein. Teglstein er den tradisjonelle varianten, og benyttes fortsatt den dag i dag. I nyere tid er det også utviklet en alternativ variant i betong. Begge disse typene takstein har en rekke tydelige fordeler. For eksempel er begge typer et svært slitesterkt alternativ, som gjør at et tak i takstein vil vare lenge. Faktisk vil et tak i teglstein kunne vare i hele 60 til 80 år. Betongtakstein har noe kortere levetid, men er produktet i høy kvalitet kan det likevel vare så lenge som 60 år.
Takstein kan også gjenbrukes, og du kan for eksempel få kjøpt brukt kvalitetstakstein til en rimeligere penge. Både takstein i betong og tegl kommer i mange ulike farger, som gjør at kledningen kan tilpasses nettopp din bolig. Det finnes også andre variasjoner i utseende, og du kan for eksempel få både krummet og flat takstein. Det finnes også en rekke ulike overflatebehandlinger. Denne typen kledning krever svært lite vedlikehold, selv om det kan være lurt å vaske taket ved å spyle det en gang i året.
En naturlig begrensning ved å velge takstein er at boligen må tåle vekten av steinene. Takstein i betong veier vanligvis rundt 45 til 50 kilo per kvadratmeter, mens teglstein er noe lettere. Har man en bolig med en nåverende takkledning i et lettere materiale, er det ikke sikkert at den bærende strukturen vil tåle vekten av takstein. Isåfall vil man måtte forsterke boligens bæreevne eller vurdere andre typer takdekke. Forsterkingen av bæringen vil medføre ekstra arbeidstimer, og dermed også koste mer. Har man likevel lyst til å legge takstein kan det lønne seg å gjøre dette i sammenheng med andre større oppussingsprosjekter eller totalrenovering. For å finne ut hvorvidt takstein egner seg for din bolig bør du hente inn en entreprenør eller annen fagperson på befaring for å vurdere hva som lønner seg for nettopp ditt tak.
Helningsgraden på taket er også med på å avgjøre hvilken type takstein man bør legge. På tak med svært bratt helning kan begge typer brukes uten problem, men teglstein bør ikke brukes på hus med lavere helningsgrad enn 20 grader, eller 18 grader dersom huset er lite værutsatt. For betongtakstein går grensen ved helning på 15 grader. Tak som er flatere enn dette egner seg ikke for bruk av takstein, fordi det ikke vil være like værbestandig.
Det er også en prisforskjell på takstein i tegl og i betong. Teglstein er generelt noe dyrere, men som beskrevet over, vil dette taket vare lenger. Innadblant de to typene finnes det også både kvalitets- og prisforskjeller mellom produktene fra ulike leverandører.
Generelt for alle oppussingsprosjekter bør man som en del av forberedelsene få god oversikt over budsjettet sitt. Dette gjør man best ved å snakke med banken tidlig. Husk også at man alltid bør ha en buffer i budsjettet for uforutsette kostnader. Når det gjelder legging av nytt tak kan en uforutsett kostnad for eksempel bli at man oppdager råte eller fukt under det eksisterende takdekket.
Dersom det viser seg at takstein er et godt alternativ for din bolig, kan du forberede deg ved å finne ut hvilken type takstein du vil ha, og hvilket utseende du ønsker deg. For å oppnå et budsjettvennlig resultat kan du også undersøke om det finnes varehus eller produsenter som har tilbud og kampanjepriser. Husk at når du gjennomfører et kostbart og omfattende prosjekt som det å legge nytt tak, bør man velge produkter av høy kvalitet. Slik kan du oppnå et resultat som varer i all overskuelig fremtid. Det er noen andre punkter du bør vurdere når du velger type takstein for din bolig, i tillegg til kvalitet, kostnad og estetikk. Det kan også være verdt å ta en vurdering på hva som er enklest å legge. Teglstein er noe mer krevende å legge, som vil gjøre at kostnadene for entreprenør blir noe høyere. Sett bort i fra dette, og at teglstein er mer kostbart, oppnår man gjerne et resultat av høyere kvalitet og med lenger holdbarhet med teglstein. Teglstein i betong er likevel mer holdbart enn mange andre typer tak-kledning, og for tak med slak helning kan det være det eneste alternativet.
Under er nyttig videre lesning for deg som vurderer å bytte taket. Her har vi samlet guider fra leverandører og myndigheter som vi synes er gode. Et nytt tak kan være en del av et større renovasjonsprosjekt, så vi har også funnet sider med med generell inspirasjon for deg som skal i gang med utvendig eller innvendig renovasjon.
Direktoratet for byggkvalitet -Nytt tak? Fem ting det er smart å gjøre samtidig
Carlsen-Fritzoe: Betong eller tegl – hvilken takstein skal du velge?
Flate tak- og dekkekonstruksjoner
Noe mange lurer på er kanskje hvor lang tid bytte av tak vil ta. Nøyaktig tidsbruk avhenger av hvor stor boligen er, hvor lett adkomsten er til tomten samt takkonstruksjon og helningsgrad. Ifølge Byggstart.no sin statistikk over tidligere prosjekter vil det ta mellom 1 og 2 uker å legge nytt tak på en takflate på 50 kvm. For tak på 100 kvm sier statistikken at det vil ta mellom 2 og 4 uker. For en bolig med takflate på 150 kvadratmeter kan du forvente en tidsbruk på 3 til 5 uker, mens statistikken for en takflate på 200 kvadratmeter tilsier dette kan ta mellom 3 og 6 uker. Størrelsen på taket er altså den viktigste driveren av tidsbruk, selv om det som regel tar kortere tid per kvadratmeter jo større takflaten er. Denne tidsbruken gjelder altså ikke dersom det påløper ekstra arbeid, som forsterking av bærende konstruksjon eller utbedring av eventuelle råteskader. Hvor erfaren entreprenøren du velger er vil også påvirke prisen. Det lønner seg derfor å velge et håndverkerfirma som er eksperter på det å legge tak.
Mange tror kanskje at det å legge nytt tak er et prosjekt man bør spare til sommerhalvåret. Selv om det ikke er noe i veien ved å gjøre dette om sommeren, kan det faktisk være visse fordeler med å skifte tak om vinteren, fordi det gjerne er tørrere i luften og sjeldnere nedbør. Selve taksteinen kan riktignok bytte selv mens det regner eller snør, men skal du legge ny takpapp eller nye lekter bør det gjøres i tørt vær. Også dette kan likevel la seg gjøre selv i våtere klima ved hjelp av presenninger. Merk at gunstige værforhold kan være med på å holde timebruken nede, og hvis arbeidet utføres på timebetaling kan du altså spare penger. Husk også at dersom skiftingen av ditt tak skal inneholde arbeid med sink, må dette gjøres på sommerhalvåret. Mange firmaer har gjerne mindre pågang i løpet av vinterhalvåret, slik at du kan oppnå en gunstig pris.
Som hovedregel bør du i de aller fleste byggeprosjekter hente inn flere ulike tilbud. På denne måten kan du være sikret at prisen er konkurransedyktig. Det er likevel sjeldent nødvendig å hente inn flere enn tre tilbud, fordi prisene i markedet ofte ligger relativt tett opptil hverandre. Er det et tilbud som virker for godt til å være sant, så er det trolig nettopp det det er. Merk deg for eksempel forskjellen på en uforpliktende prisantydning, som ordet tilsier er denne helt uforpliktende. Er pristilbudet gitt som et prisoverslag, kan ikke sluttprisen avvike med mer enn 15%, mens en fastpris er satt på forhånd. Har du erfaringer med ett eller flere av firmaene du kontakter fra før kan det være nok å hente inn to tilbud.
Husk at alle tilbud du henter inn bør komme fra seriøse og kvalitetskontrollerte entreprenører. Om du ikke skulle være fornøyd med noen av tilbudene kan du gjerne kontakte flere entreprenører etter hvert. Det å motta et ferdig pristilbud krever tross alt en innsats både fra deg og entreprenør, blant annet i form av befaring, så det kan være lurt å holde seg til 3 tilbud i første omgang. Det kan også fort bli uoversiktlig å sammenligne tilbudene hvis du har kontakt med svært mange entreprenører.
Uavhengig av antall tilbud du velger å hente inn bør du blant annet forsikre deg om at prosjektet ikke er søknadspliktig, og om det er det bør du få prosjektet godkjent før du setter i gang med anbudsprosessen. I utgangspunktet er ikke skifte av takstein søknadspliktig, heller ikke om du skal endre typen takkledning. Skal du derimot gjøre endringer i konstruksjonen i tillegg, kan det kreve søking til kommunen. Dette gjelder for eksempel ved takopplett, bygging av arker eller andre typer påbygg.
Ved skifte av tak er det hovedsakelig størrelsen på taket og typen takstein som vil drive kostnadene opp eller ned. I tillegg kan adkomst til byggeplassen påvirke sluttsummen. Du må regne med å betale mellom 1.700 og 3.500 kroner per kvadratmeter takflate for et nytt tak, med en snittpris på cirka 2.300 kroner. Dette inkluderer alle materialer og alt av arbeid, men kun for bytte av selve taksteinen, og ikke slikt som ny takpapp, nye lekter eller råteutbedring.
Underveis prosjektet er det viktig å holde en god kommunikasjon med entreprenøren, dette gjelder særlig dersom det skulle oppnå uventede komplikasjoner, som for eksempel at det oppdages råte når det gamle taket fjernes. Dersom du har naboer som bor nærme kan det også være lurt å varsle disse. Før prosjektet er ferdig bør du få en ekstern takstmann til å gå sluttbefaring og helt til sist sørge for å få tilsendt all relevant dokumentasjon på arbeidene som er utført.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg