Skal du bygge inngangsparti? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygg av inngangsparti.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Det finnes flere grunner til å bygge et nytt inngangsparti. Mange ønsker å bygge et nytt inngangsparti fordi det utgjør førsteinntrykket av boligen. Dessuten er det mange som ønsker å bygge ut inngangspartiet for å få mer plass, fordi denne delen av huset ofte er fylt opp med sko, skolesekker og uteklær.
Når vi snakker om inngangsparti, er det viktig at vi først redegjør for noen begreper som vi vil se i artikkelen, da dette kan ha betydning for om en må søke tillatelse hos kommunen eller ikke. Når en utvider boligen, snakker en gjerne om underbygg, påbygg, og tilbygg. Når en bygger underbygg så utvides boligen nedover, som i en kjeller. Ved påbygg utvides boligen i høyden. Dette kan til eksempel være å bygge et loft på toppen av det nåværende bygget. Et tilbygg er en utvidelse av boligens grunnflate. Byggteknisk forskrift definerer inngangsparti som byggverkets ankomstområde ved hovedinngangsdør.
En vesentlig del av forberedelsene handler om å finne ut om du må søke tillatelse hos kommunen ved bygging av nytt inngangsparti. Her varierer reglene litt avhengig av hvordan boligen utvides. Et påbygg krever alltid at du søker tillatelse, mens et tilbygg ikke alltid er søknakdspliktig. Som regel vil et nytt inngangsparti defineres som et tilbygg. I noen få tilfelles kan du bygge nytt inngangsparti uten at du må søke tillatelse. Disse reglene ble endret 1. mai 2021 og er nå blitt enda mer fleksible. For at prosjektet ikke skal omfattes av søknadsplikten, kreves det at følgende er innfridd:
I de aller fleste tilfeller vil prosjektet imidlertid omfattes av søknadsplikten fordi et inngangsparti vil være av en viss størrelse og som oftest er ment til varig opphold (i motsetning til en bod, for eksempel). Dersom tilbygget skulle være over 50 kvadratmeter, må du finne en fagperson som kan stå oppført som ansvarlig søker. Er det mindre enn 50 kvadratmeter, kan du søke selv. De aller fleste inngangspartier vil dog være mindre enn 50 kvadratmeter. I søknaden må du legge ved en søknad om tillatelse uten ansvarsrett, estetisk redegjørelse, situasjonskart i målestokk, plan-, snitt- og fasadetegninger med terrenglinjer, følgebrev, og dokumenter om nabovarsel. I noen tilfeller kan det være behov for enda mer dokumentasjon. Selv om du kan søke selv, er det likevel mange som velger å engasjere en arkitekt eller entreprenør slik at du samtidig får utarbeidet underlag og tegninger som entreprenøren kan prise for gjennomføring.
Forberedelsene handler imidlertid ikke bare om byråkrati. Det er også viktig at du bruker tid på å finne ut hvordan ditt nye inngangsparti skal se ut. For å finne ut av det, kan du blant annet se i kataloger eller søke på internett. Litt artigere er det å ta i bruk sprayfarge, tape og målebånd for å sette opp hypotetiske løsninger og se hvordan det blir. Til slutt er det viktig at du sørger for å ha finansieringen på plass før du starter, slik at du ikke risikerer at prosjektet må stoppes underveis. Her anbefales det at du setter opp et budsjett med oversikt over alle kostnadene. Du bør legger inn en buffer på cirka 20% som er forbeholdt uforutsette utgifter.
En viktig del av forberedelsene handler om å ta seg god tid til å finne ut hva en liker, og suge til seg så mye inspirasjon som mulig. Hvis ditt nye inngangsparti inneholder inneområder vil gulv -eller flislegging være en del av prosjektet. Under har vi samlet noen relevante kilder du kan bruke til å få idéer og inspirasjon for både byggingen av inngangspartiet og innredningen i etterkant.
Bergene Holm - Inspirasjon, nytt inngangsparti
Online Arkitektene - Byggarkitekter med en god online katalog av prosjekter.
Enkelfornyelse.no - er interiørbloggen til malingprodusenten Butinox.
Hvor lang tid det tar å bygge et inngangsparti kommer i stor grad an på hvor stort inngangspartiet er, og hvor mange som jobber med prosjektet. For et inngangsparti på 10 kvadratmeter, må en regne med at det tar omtrent 4 til 6 uker å gjennomføre. Et 20 kvadratmeters inngangsparti vil ta rundt 6 til 8 uker. Et inngangsparti på 30 kvadratmeter tar 8 til 10 uker, mens ved bygging av et stort inngangsparti på 40 kvadratmeter, må en regne med at det tar 10 til 12 uker. Dette er imidlertid ingen eksakt vitenskap, og tidsbruken på ulike prosjekter vil kunne variere i stor grad. Som utgangspunkt kan du imidlertid anta at grunnarbeidene tar rundt 1 ukes tid, forutsatt at det ikke er store komplikasjoner ved grunnforholdene. Deretter kan en ta utgangspunkt i tommelfingerregel om ca 40 timer per kvadratmeter. For et inngangsparti på 10 kvadratmeter, må en altså påregne cirka 400 timer. Dersom 2 fagfolk jobber 8 timer hver per dag, vil det ta omtrent 25 arbeidsdager for å fullføre de 400 timene.
Vær oppmerksom på at det også tar tid å få behandlet søknaden om byggetillatelse. Dersom tiltaket ditt vurderes å være i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven, naboene ikke har noen innvendinger mot at du bygger inngangspartiet slik du har planlagt, og du ikke trenger noen tillatelse fra en annen myndighet, så vil søknaden behandles i løpet av 3 uker. Dersom en ikke tilfredsstiller alle disse tre kravene, har kommunen opptil 12 uker på å avgjøre søknaden.
Høysesongen for byggeprosjekter er som regel våren og sommeren. Det fører til at bedriftene har en rekke prosjekter på gang, og det kan ta tid før du finner en ledig entreprenør. Ved å legge byggeprosjektet til senhøsten eller vinteren, kan en ofte oppnå en gunstigere pris fordi langt flere entreprenører er ledige og det vil som resultat av dette være større konkurranse blant entreprenørene om å få gjennomføre prosjekter. På den måten presses prisen nedover.
Enkelte prosjekter er likevel mer fornuftig å gjennomføre når det ikke er snø og minusgrader ute. Samtidig er det mye mer som kan gjennomføres om vinteren enn det folk ofte tror. Det som avgjør om inngangspartiet ditt kan bygges om vinteren, er hva slags arbeid som skal utføres. For eksempel bør ikke utgraving til større tilbygg gjennomføres om sommeren. Utvendige betongarbeider bør også unngås når det er for kaldt ute. Samtidig skal utvendig maling kun utføres mellom april og oktober, og arbeid med hager og planter bør utføres om sommeren. Hvis du ikke har tenkt til å gjøre noe av dette, kan inngangspartiet ditt bygges når som helst på året. Hvis du for eksempel må grave ut til inngangspartiet, bør du planlegge slik at denne delen av jobben kan utføres på et tidspunkt når det ikke er for kaldt ute.
Når du er ferdig med forberedelsene må du lage en grundig prosjektbeskrivelse. Deretter er du klar til å legge prosjektet ditt ut på anbud, og hente inn pristilbud. Entreprenører som er interessert i å gjennomføre prosjektet vil da komme på befaring for å sette en pris. Det anbefales at du henter inn minst 3 tilbud slik at du har flere valgalternativer. Dette vil også sørge for at det er tilstrekkelig konkurranse om jobben, noe som vil bidra til at du får en konkurransedyktig pris.
Mange gjør den feilen at de bare velger tilbudet med lavest pris, uten å undersøke tilbudene i detalj. Noen ganger har entreprenørene forstått prosjektet ulikt, noe som medfører store prisforskjeller. Hvis du oppdager slike store prisforskjeller, bør du kontakte entreprenørene og forsikre deg om at det ikke ligger noen misforståelser til grunn for forskjellene. Sørg også for at du sjekker hver post i tilbudene opp mot hverandre, slik at du ikke sammenligner epler med pærer.
Prisen på et inngangsparti vil variere ut ifra størrelse og kompleksitet. I følge markedsplassen Byggstart.no ligger gjennomsnittsprisen på 30.000 kroner per kvadratmeter, men kvadratmeterprisene kan variere fra alt mellom 25.000 kroner og 40.000 kroner, og det er de ulike prisdriverne som avgjør hvor mye ditt inngangsparti vil ende opp med å koste. Dette er de viktigste prisdriverne for bygging av inngangsparti:
Underveis i prosjektet bør du kommunisere jevnlig med entreprenøren slik at du har oversikt over fremgangen og for å unngå unødvendige misforståelser. Det er dessuten lurt å informere naboene om at du skal starte arbeidene, samt å gi en indikasjon på hvor lenge arbeidene vil pågå.
Når prosjektet er fullført, må dere gjennomføre en sluttbefaring slik at du kan kontrollere at det nye inngangspartiet ble slik dere hadde avtalt. Husk også å ta vare på all ferdigdokumentasjon. Her vil entreprenøren dokumentere at arbeidet er utført i samsvar med regelverket. Når du skal forsikre boligen eller selge den en gang i fremtiden, vil du ha bruk for denne dokumentasjonen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg