Skal du pusse opp et lite bad? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om priser, regler, prosess, tidsbruk, fallgruver og mye mer. Ikke gå glipp av rådene som sikrer et vellykket prosjekt. Les denne guiden og lær alt du må vite om bygging av et lite bad.
Har du prosjekt ditt klart og ønsker et pristilbud, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så blir du satt i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende. Les mer om tjenesten her.
Forskjellen på oppussing og en totalrenovering handler om hvor grundig en går til verks. Ved oppussing endrer man bare på det overfladiske, og unngår som regel å oppgradere tekniske installasjoner. Ved totalrenovering, river man det eksisterende badet og skifter ut ventilasjonssystemer, røropplegg, samt elektriske installasjoner. En totalrenovering er derfor betydelig mer kostbar og tidkrevende å gjennomføre, sammenlignet med oppussing av badet.
Et vellykket prosjekt forutsetter gode forberedelser og planlegging. Før du går i gang med å renovere eller pusse opp badet må du være forberedt på at prosjektet kommer til å ta tid. Tid må investeres i valg du gjør både før og etter prosjektet, og du må regne med å samarbeide tett med entreprenøren underveis. Dette er viktig å ha i mente når en vurderer å totalrenovere eller pusse opp badet.
Prosjektet vil kreve at du er fleksibel. Å pusse opp eller renovere badet er en dynamisk prosess hvor det fort kan oppstå situasjoner som gjør at dine opprinnelige planer ikke er gjennomførbare. Kanskje får du ikke plass til boblebadet du har drømt om, eller kanskje du ikke får tillatelse av kommunen til å gjennomføre prosjektet på den måten du selv så for deg. Derfor er det viktig å ha alternative løsninger slik at du er best mulig forberedt.
Å være godt forberedt innebærer at du har tilstrekkelig økonomi til å fullføre arbeidene. Du bør skaffe deg oversikt over alle utgifter som går med til prosjektet og sette opp et detaljert budsjett. Husk å inkludere en buffer på cirka 20% som er forbeholdt uforutsette utgifter. På den måten slipper du å risikere at arbeidene må stoppes underveis fordi det har oppstått endringer i planene.
Deretter må du finne ut hvordan det nye badet skal se ut. Det finnes uendelige mange stiler og ulike typer baderomsinnredning å velge mellom. Først og fremst bør du finne ut hva som er realistisk å gjennomføre tatt badets størrelse i betraktning. Så kan du undersøke ulike stiler og produkter i baderomskataloger, eller ved å google, og på den måten få inspirasjon. Når en skal bygge et lite bad, kan det lønne seg å søke råd hos en interiørarkitekt for å gjøre mest ut av plassen, dersom budsjettet tillater det. For å få en mer realistisk forventning av hvordan badet blir seende ut til slutt, er det mange som bruker målebånd, teip og testfarger av maling til å sette opp ulike løsninger.
Ikke glem at badet ikke bare skal se pent ut. Planene dine må også være praktisk gjennomførbare. For å finne ut av det, må du undersøke om strøm og røropplegg tillater at planene dine gjennomføres slik du har tenkt, eller om noe bør endres.
Her har vi samlet noen nyttige kilder for deg som vil vite mer om små bad.
Vvs-Giganten AS er en nettbutikk for baderomsprodukter som ble etablert i 2017
Flisekompaniet leverer flis til kjøkken og bad, i tillegg til å lage masse godt inspirasjonsstoff
Comfort - Comfort er Norges eldste rørleggerkjede, med 40 års erfaring
Iconic Nordic Rooms - Svensk leverandør av baderomsløsninger
En totalrenovering av et lite bad tar i gjennomsnitt 3 uker å gjennomføre. Tidsbruken kan imidlertid variere alt fra 2 til 4 uker, avhengig av forskjellige faktorer. For eksempel vil antall arbeidere som jobber med prosjektet spille en viktig rolle for tidsbruken. Det samme gjelder kompleksiteten på prosjektet. Dersom det finnes råteskader i det nåværende badet, må dette først utbedres før en kommer i gang, noe som vil føre til betydelige forsinkelser. Erfaringen og kompetansen til entreprenøren vil også være av betydning. En entreprenør som har jobbet med renovering av bad før vil kunne gjennomføre arbeidet i løpet av kortere tid. Sørg uansett for å spørre entreprenøren om tidsestimater før du setter i gang, men legg uansett inn et par uker margin i tilfelle noe uforutsett skulle skje. For eksempel kan det hende at fliser ikke blir levert i tide og dermed medfører forsinkelser. Det vil lønne seg å følge planen som du og entreprenøren har blitt enige om så langt det lar seg gjøre. Vesentlige endringer i planene kan få stor innvirkning både på tidsplanen og budsjettet ditt.
Et bad kan bygges, renoveres og pusses opp når som helst på året. Det er særlig to ting du bør tenke på når du skal velge tidsperiode for gjennomføring av prosjektet. Det ene har å gjøre med opphold i boligen og det andre handler om tilgang til entreprenør. Når en skal renovere badet, må en regne med mye støy. Noen ganger er det nærmest umulig å bo i boligen grunnet støy og mangel på vann og kloakksystem, og mange velger derfor å legge baderomsrenovering til ferien slik at arbeidene gjennomføres når en ikke er tilstede. Om du skulle velge å gjennomføre prosjektet mens du er hjemme, bør du legge en plan for perioden sammen med entreprenøren.
Entreprenørers tilgjengelighet er også avhengig av årstider. Våren og sommeren er høysesong for renovering av bad, og som konsekvens er det vanskeligere å få tak i en entreprenør i denne tidsperioden. Dersom en velger å renovere badet om vinteren har en større utvalg når det kommer til fagfolk, og den økte konkurransen bidrar til at prisene gjerne er noe lavere på denne tiden av året.
Når forberedelsene er klare, er det på tide å legge prosjektet ut på anbud og hente inn tilbud fra entreprenør. Gitt at alle tilbudene du henter inn kommer fra seriøse aktører, holder det som regel å hente inn 3 tilbud. Grunnen til at en bør hente inn flere tilbud er at det vil bidra til en sunn konkurranse som både gir deg større utvalg og som vil bidra til å senke totalprisen. Om du ikke er fornøyd med noen av tilbudene, kan du gjerne hente inn flere, men det er både kostbart og tidkrevende for en entreprenør å dra på befaring for å prise prosjekter. I tillegg kan det bli uoversiktlig og mye arbeid for deg selv dersom det involveres for mange parter. Derfor kan det være lurt å begrense seg til det som er nødvendig.
Før du setter i gang anbudsprosessen bør du imidlertid sørge for å være tilstrekkelig forberedt. Særlig viktig er det å vite om du må søke godkjenning hos kommunen. Oppussing og renovering av bad er som hovedregel ikke søknadspliktig, men det finnes noen unntak fra regelen. Hvis du for eksempel skal gjøre om et en bod til et bad, vil det kunne medføre søknadsplikt dersom rommet endres fra å være tilleggsareal til å bli hovedareal. Andre forhold som medfører søkeplikt er hvis det gjøres endringer i den bærende konstruksjonen i forbindelse med renovasjonen, eller hvis brannskillet brytes. Dette skjer vanligvis i bygårder hvor sluket byttes ut.
Dersom renoveringen ikke er søknadspliktig, må du lage en prosjektbeskrivelse før du legger det ut på anbud. Denne må inkludere tegninger dersom det er behov for det. Her vil det lønne seg å bruke en interiørarkitekt.
Hvis du må søke godkjenning hos kommunen, må du begynne med en arkitekt som kan lage et tegningsunderlag og en beskrivelse før du kontakter entreprenører. Før du søker godkjenning, er det lurt å ta kontakt med Plan og Bygg i din kommune på forhånd for å få en indikasjon på om prosjektet vil bli godkjent eller ikke.
Generelt vil det være noe rimeligere å renovere et lite bad sammenlignet med et bad av normal størrelse. Likevel er ikke forskjellen veldig stor fordi de tekniske installasjonene må gjennomføres uansett. I følge markedsplassen Byggstart.no, ligger gjennomsnittsprisen for renovering av et bad av normal størrelse rundt 275.000 kroner, mens gjennomsnittsprisen for renovering av et mindre bad (3 kvm) ligger på omtrent 250.000 kroner. Denne prisen inkluderer alt av materialer og innleie av fagfolk. Forskjellen i pris mellom større og mindre bad er hovedsakelig knyttet til mengden fliser. Vær imidlertid oppmerksom på at vi her kun snakker om gjennomsnittspriser. Ulike prosjekter kan variere i stor grad avhengig av ulike prisdrivere. I noen tilfeller kan prisen ligge helt ned mot 190.000 kroner og andre ganger kan den være så høy som 300.000 kroner.
En åpenbar prisdriver er kvaliteten du velger på det nye badet. Velger en kostbare fliser, baderomsmøbler og innredning, må en regne med å betale mer. Til gjengjeld får en et bad av høy kvalitet som varer lengre. Et annen prisdriver er arbeidets karakter. Dersom arbeidet er krevende og komplisert å gjennomføre, vil entreprenøren ha behov for å bruke flere arbeidstimer, noe som vil øke totalkostnadene. Entreprenører varierer dessuten i pris, og ditt valg av entreprenør vil påvirke prisen på prosjektet. Derfor bør du hente inn flere tilbud fra ulike aktører og foreta en grundig sammenligning av tilbudene. På den måten sikrer du deg selv en konkurransedyktig pris, men husk at pris ikke bør gå på bekostning av entreprenørens kompetanse og erfaring.
For å forsikre deg om at du ikke glemmer noe, lønner det seg å lage en sjekkliste for innkjøp av materialer som du kan krysse av etterhvert som du får materialene på plass. Hvis du bor i en leilighet eller en flermannsbolig bør du også tenke på naboene dine ettersom renovering av bad medfører mye støy. Opplyse dem om arbeidene og hvor lenge de kommer til å pågå. Sørg også for å ha god dialog med entreprenøren hele tiden mens arbeidene pågår. God kommunikasjon er viktig for å unngå misforståelser.
Etter at prosjektet er ferdig, må du gjennomføre en sluttbefaring sammen med entreprenøren og helst en uavhengig fagperson. Sørg deretter for å få tilsendt ferdigdokumentasjon, FDV-dokumentasjon og samsvarserklæring. Denne dokumentasjon må du ta godt vare på, da den trengs i forbindelse med salg og forsikring av boligen.
Sammenlign priser fra ulike leverandører og gjør et smart valg
Gjør smarte byggevalg